A zsolnai Kočner egyik kedvenc bíróját rázta fel reggel a NAKA

2020. szeptember 14. - 07:39 | Belföld

Egy ismert zsolnai vállalkozó, František Tóth korrupciós ügyében hajtott végre rajtaütést hétfőn reggel a NAKA, az egykori kerületi bíró, Pavol Polka házánál jártak - tudatta az Aktuality.sk.

A zsolnai Kočner egyik kedvenc bíróját rázta fel reggel a NAKA
Rendőrségi felvétel

A rendőrség hétfőn reggel a Facebookon közölte, hogy PLEVEL fedőnév alatt kiterjedt akciót hajtanak végre Közép-Szlovákiában. Az akció célpontja az Aktuality.sk szerint a Zsolnai Kerületi Bíróság bírója, Pavol Polka, aki a Denník N egy korábbi cikke alapján felmerült abban a korrupciós hálózatban, melynek szálait a Nagy Feriként ismert František Tóth mozgathatta. A Markíza emellett közölte, hogy letartóztatták a Zsolnai Járásbíróság egyik felfüggesztett bíróját, Daniel Bérešt, Ľuboš Mahdoň ügyvédet és másokat.

A rendőrség 2015-től kezdődően dokumentált több tucatnyi olyan bírósági ügyet Zsolnán, melyeknél befolyásolhatták a döntéshozatalt a vádlottak vagy elítéltek javára.

A Denník N olyan "árlistát" is közölt, hogy egy-egy ítélet mennyibe kerülhetett. Eszerint például egy vád alóli felmentés 20 ezer eurót ért, az előzetes letartóztatásból való szabadulás, vagy feltételes szabadlábra helyezés 10 ezret. Tudnak emellett egy olyan esetről is, ahol az elítélt 30 ezer eurót fizetett.

Az ügyek vizsgálatát egy visszaeső bűnöző, bizonyos Patrik M. vallomása indította el. Idén tavasszal azonban vallomást tett a korrupciós ügyek kapcsán zsolnai alvilág ismert alakja, František Salinger is, aki pillanatnyilag egy stróman meggyilkolásáért kiszabott börtönbüntetését tölti. Őt egyébként Kicsi Feriként emlegetik az alvilágban.

A jelenleg már nyugdíjas František Tóth 2019 nyarától vizsgálati fogságban csücsül. A kezdetektől tagadja bűnösségét az egyes ügyekben, és szerinte az ellene valló bűnözők a büntetésük csökkentéséért vagy kiváltásáért hazudnak.

Pavol Polka, a korábbi bíró eddig nem szerepelt a gyanúsítottak között, noha a rendőrség már körülnézett az irodájában és a bank fiókjaiban is. 30 évnyi bírói tevékenység után idén májusban mondott le bírói funkciójáról.

Polka és Tóth olyannyira közel állnak egymáshoz, hogy tegeződnek, és például együtt is nyaraltak a francia polinéziai szigetvilágban található Bora Borán.

Polkáról az ezredforduló előtt, 1999-ben a Pravda írta meg, hogy közeli baráti viszonyt ápol Tóthtal, aki ellen akkoriban egy 120 millió koronás csalás ügyében folyt nyomozás. A lap egyébként a Salinger letartóztatásáról szóló cikkben részletezte a viszonyokat, Polka pedig beperelte a lapot.

2013-ban a Štefan Harabin vezette Országos Bírósági Tanács ideiglenesen a Legfelsőbb Bíróságra helyezte át Polkát. A Fair-play szövetség ekkor hívta fel a figyelmet a cseh bíróságok egy határozatára 1999-ből, mely szerint amikor a zsolnai járásbíróság korábbi bírója, Pavol Dlhopolček elutazott Ostravára, hogy kenőpénzt ajánljon egy ottani bírónak, együtt utazott vele Polka és egy bizonyos Ján Hrubý is. Az ostravai járásbíróság ítélete szerint Dlhopolčeket és Hrubýt Polka ismertette össze, amit ő maga is elismert. Hrubý akkoriban olyan személyt keresett, aki otthonosan mozog az ostravai igazságügyi csatornákon. A szövetség rámutatott arra is, hogy miután az ottani szervek lehetővé tették Polka és Hrubý számára, hogy elhagyják az országot, elérhetetlenné váltak a hatóságok számára. Egyikük sem vett részt a tárgyaláson, melyen tanúként akarták meghallgatni őket.

(Aktuality.sk/Markíza/Denník N)