A ZSSK-tól bérelhet emeletes vagonokat a RegioJet a Pozsony–Komárom vonalra

2019. január 29. - 17:18 | Régió

A RegioJet társaság intenzív tárgyalásokat folytat a Közlekedési és Építésügyi Minisztériummal a Pozsony–Komárom vonalon közlekedő vonatok utasszállítási kapacitásának növeléséről, amelyet még azelőtt akarnak kivitelezni, hogy lejárna az érvényben lévő szerződés. 

A ZSSK-tól bérelhet emeletes vagonokat a RegioJet a Pozsony–Komárom vonalra
Fotó: TASR

Aleš Ondrůj szóvivő tájékoztatatása szerint több lehetséges megoldás is felmerült. Ezek egyike az emeletes vagonok pályára állítása. Ezzel összefüggésben szóba került egy olyan lehetőség is, hogy a RegioJet a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vasúti kocsijait venné bérbe. „Az egyetlen olyan emeletes vagon ugyanis, amelynek az üzemeltetése műszakilag engedélyezett Szlovákiában, az ZSSK push-pull egysége” – magyarázta a szóvivő.

Hozzátette: az emeletes vagonokból általában hiány van Európában, de ha mégis másféle kocsikat akarnának pályára állítani, ahhoz először is műszaki engedélyt kellene szerezniük, mert csak ezután válna lehetővé a szlovákiai üzemeltetés. „Erről tájékoztattuk a tárcát is. A RegioJet dolgozik ezen az alternatíván, az eredményt minél előbb a közlekedési minisztérium elé terjesztjük” – fűzte hozzá a szóvivő. A közlekedési társaság a tárcának összesen hét-nyolc alternatívát készül bemutatni az utasszállítási kapacitás növelésére a szóban forgó vonalon.

A RegioJet járatain Pozsony és Komárom között tavaly csaknem 3,8 millióan utaztak, egymillióval többen, mint egy évvel korábban. A közlekedési társaság szerint ez a legforgalmasabb egyvágányú vasútvonal egész Szlovákiában.

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter felkérte a RegioJet társaságot, hogy a reggeli csúcsidőben indítson emeletes vonatokat a Pozsony - Komárom szakaszon. A minisztérium állásfoglalása szerint ezzel a megoldással több tíz új ülőhelyet tudnának biztosítani. A tárca azt ígéri, segítőkész lesz, és kész felgyorsítani a vonatokhoz szükséges engedély jóváhagyási folyamatát, hogy az emeletes vagonokat már a következő hetekben pályára állíthassák.

(TASR)