Zsuzsová állítja, sosem rendelte meg Basternák László meggyilkolását

2020. december 1. - 10:44 | Belföld

Kedden Alena Zsuzsová záróbeszédével folytatódott Basternák László meggyilkolásának bírósági ügye.

Zsuzsová állítja, sosem rendelte meg Basternák László meggyilkolását
Fotó: TASR

Az ügyészség Roman Ostružlíkot, Alena Zsuzsovát és Vladimíra Mosnárt is bűnösnek tartja.

Zsuzsová keddi záróbeszédében tagadta az ellene felhozott vádakat. Állítja, meggyanúsítása a Kuciak-gyilkosság ügyében elítélt Andruskó Zoltán félrevezető tanúvallomásán alapul.

Zsuzsová hangsúlyozta, sosem rendelte meg Basternák László meggyilkolását. Elutasította azt is, hogy a gyilkosság motívuma politikai harc lehetett, és megjegyezte, Basternákot egy hónappal a 2010-es parlamenti választások után gyilkolták meg. Szerinte Andruskó vallomása ellentmondásokkal és hazugságokkal teli.

A vádlott más tanúk szavahihetőségét is kétségbe vonta. Hamis tanúzással vádolta meg többek között Roman Ostružlík feleségét és Štefan Kaluzt is, akit Basternák meggyilkolása ügyében 25 évre ítéltek. A vádlott szerint a tanúk saját büntetlenségük biztosítása végett azt vallották, amit a rendőrök hallani akartak.

A záróbeszédében elismételte: nem követte el a szóban forgó bűncselekményt, és nem volt indítéka a gyilkosságra. Hozzátette: az egyik tanúnak, Mikuláš Grófnak volt indítéka, és rendelkezett a gyilkossághoz szükséges anyagiakkal is. „Ennek az egésznek az az alapja, hogy Andruskó vallomást tett, mert kedvezményeket akart. A Kuciak-ügy kapcsán ez már bizonyítást nyert” – jelentette ki Zsuzsová ügyvédje.

Roman Ostružlík vádlott a záróbeszédében a felmentését kérte a háromtagú bírói tanácstól. Kétségbe vonta a saját felesége állításait is, aki szerinte meg akart szabadulni tőle, ezért hazudott a nyomozóknak. Vladimír Mosnár is tagadta a bűnösségét. A három vádlott közül egyedül ő élt az utolsó szó jogával. Ártatlannak vallotta magát, és a felmentését kérte a bíróságtól.

Ógyalla egykori polgármesterét 2010. júliusában gyilkolták meg a háza előtt. Az ügyben Roman Ostružlíkot vádolják a gyilkosság megrendelésével, a Kuciak-gyilkosság óta hírhedt komáromi nőt, Alena Zsuzsovát közvetítéssel, Vladimír Mosnárt pedig azzal, hogy átvette a megrendelést és elrendelte a gyilkosság végrehajtását. Basternákot Štefan Kaluz lőtte le, őt jogerősen 25 év börtönre ítélték.


(TASR)