Zsuzsová ellen vádat emeltek Basternák László meggyilkolása ügyében

2020. január 22. - 13:34 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze szerdán vádat emelt Alena Zsuszová, Roman Ostružlík és Vladimír Mosnár ellen Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása ügyében. A TASR hírügynökséget Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője tájékoztatta szerdán.

Zsuzsová ellen vádat emeltek Basternák László meggyilkolása ügyében
Alena Zsuzsová (Fotó: TASR)

A szóvivő elmondása szerint mindhárom személy ellen szándékos emberölés különösen súlyos bűncselekménye miatt emeltek vádat. Elmarasztaló ítélet esetén 25 éves szabadságvesztésre vagy életfogytiglanra számíthatnak.

A gyilkosság állítólagos megrendelője, Roman Ostružlík előzetes letartóztatásban van. Alena Zsuzsová a közvetítő szerepét tölthette be, jelenleg Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében tartják fogva őt. Vladimír Mosnár, aki állítólag átvette a megrendelést, és utasítást adott a gyilkosság végrehajtására, más bűncselekmény miatt ül börtönben.

Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője elmondta: az üggyel a besztercebányai bíróság foglalkozik. A megbízott bíró a vádirat áttanulmányozása után dönt a további lépésekről.

Basternákot a háza előtt gyilkolták meg 2010. július 9-én este. Kaluz István, a Sýkora-klán tagja lőtte le őt. Az illetőt jogerősen elítélték, 25 évet kapott. A gyanú szerint Alena Zsuzsovának, Roman Ostružlíknak és Vladimír Mosnárnak is köze lehetett a gyilkossághoz. A nő Basternák vetélytársát segítette az önkormányzati választások előtti kampányban.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója a tavalyi év végén javasolta a vádemelést.

(TASR)