Zsuzsová fenyegetőzött, Andruskó ezért írta meg a levelét, ami sokáig egy komáromi képviselőnél lapult

2023. április 24. - 12:22 | Belföld

A Kuciak-gyilkosság miatt már jogerősen elítélt Andruskó Zoltán meghallgatásával folytatódott hétfőn a bazini Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása, illetve három ügyész tervezett meggyilkolása ügyében zajló tárgyalás. Andruskó Zoltán ügyét külön eljárás keretében tárgyalja a bíróság.

Zsuzsová fenyegetőzött, Andruskó ezért írta meg a levelét, ami sokáig egy komáromi képviselőnél lapult
Fotó: TASR - archív

Andruskó Zoltán április elején a bíróságon egy levélről beszélt, melyet az őrizetbe vétele előtt írt egy ismerősének. A levélben azt írta, Alena Zsuzsová és Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságok végrehajtását, és a levél megírásakor úgy érezte, veszélyben van az élete. Hétfőn a bíróságon azt mondta, a levelet azért írta meg, mert Alena Zsuzsová többször megfenyegette. A levelet nemrég adta át a bíróságnak.

Az Aktuality korábban arról írt, miután Andruskó ismerőse meghalt, a levél 2020 első hónapjaiban egy másik személyhez, egy bizonyos Ryšavý Baltazárhoz került, aki jelenleg Komárom város független önkormányzati képviselője.

Ezzel összefüggésben két hete nyilatozta lapunknak Ryšavý, hogy még Denisza T. kérte meg arra, hogy legyen nála a levél, és ő megígérte neki, hogy nem szól senkinek. Aztán pár héttel ezelőtt (Andruskó vallomását követően) a NAKA-sok lejöttek Komáromba, hogy elkérjék ezt a levelet. Erre a városi képviselő jelezte, elviszi azt Nyitrára, és átadja a NAKA-nak, akiktől azonban diszkréciót is kért.

"Amikor átadtam a NAKA-soknak, megígérték, hogy biztonságban leszek, de ahelyett, hogy leellenőrizték volna a levelet, meg hogy másolatot kaptam volna, mindjárt futottak a médiához, és kiterítették a lapokat, pedig a levélnek nem kellett volna megjelennie. A levél azért volt nálam, ha (Andruskó) Zolival történne valami, akkor nyilvánosságra hozom" – nyilatkozta ennek kapcsán.

Ján Kuciak újságírót 2018 februárjában gyilkolták meg, a Speciális Büntetőbíróság Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát eredetileg felmentette a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 júniusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés már jogerőre emelkedett. A bérgyilkos Miroslav Marček és a bűnsegéd Szabó Tamás 25, a közvetítő szerepet vállaló Andruskó Zoltán pedig 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

(TASR)