Zsuzsová szerint Kuciak meggyilkolásával Kočnert akarták tönkretenni

2022. május 24. - 13:24 | Belföld

Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának az indítéka az volt, hogy szándékosan tönkretegyék Marian Kočnert – jelentette ki Alena Zsuzsová kedden a Specializált Büntetőbíróságon. Őt és a maffialistás vállalkozót is azzal vádolják, hogy megrendelte az újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolását.

Zsuzsová szerint Kuciak meggyilkolásával Kočnert akarták tönkretenni
Alena Zsuzsová (Fotó: TASR)

„Ján Kuciak megölése leginkább Marian Kočner személyének ártott, semmilyen haszna nem származott belőle” – mondta Zsuzsová, aki szerint általánosságban ismert volt, hogy Kočner megfenyegette Kuciakot. Zsuzsová szerint így a gyilkosság megrendelője tisztában volt vele, hogy ha az újságíróval történik valami, akkor ő lesz az elsőszámú gyanúsított.

Megerősítette, hogy a múltban 20 ezer eurót adott kölcsön Andruskó Zoltánnak, akit az ügyben már jogerősen elítéltek. Azt viszont tagadja, hogy valaha is gyilkosságot rendelt volna meg nála. „Andruskó soha semmilyen gyilkossággal nem dolgozta le nálam a tartozását. Az ebből származó kamatokat egészen addig törlesztette, amíg őrizetbe nem vették” – mondta Zsuzsová.

A Kuciak család jogi képviselői felhívták rá a figyelmet, hogy az objektív bizonyítékok, valamint a Zsuzsová és Kočner között folytatott kommunikációk ellentétesek az elhangzott állításokkal. „Nem egyértelmű, milyen indítéka lett volna Andruskó tanúnak hazudni a vallomásában. Mégpedig a büntetőeljárás kezdete óta” – mondta Ján Dulovič ügyvéd.

Ezen a héten a bazini Specializált Büntetőbíróságon folytatódik a Kuciak-ügy, valamint az ügyészek tervezett meggyilkolási ügyének a tárgyalása. Jozef Kuciak, a meggyilkolt újságíró édesapja mellett Andruskó Zoltánt, Miroslav Marčeket és Iľja Weisst is meghallgatják. Az ügyben eddig három jogerős ítélet született: Szabót és Marčeket 25, Andruskót pedig 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.


TASR/para