Zűrös időben is lehet anyagi biztonság

2022. január 27. - 09:43 | Belföld

A Magyar Fórum azt a véleményt osztja, hogy az emberek anyagi biztonságát nem másoktól kell várni. Az állam nyújtotta védőháló sosem fogja azt biztosítani, amit egy felelősségteljes, szorgalmasan dolgozó ember saját magának megteremt. A Covid-19 járvány következtében sokan elvesztették, vagy elveszíthetik anyagi biztonságukat. Ezen a területen is viselkedhetünk felelősségteljesen.

A Magyar Fórum pénzügyi szakértőjét, szociológusát, Janits Erzsébetet kérdezzük: van-e megoldás jövedelemkiegészítésre, ha a járvány következtében rövidebb-hosszabb ideig elesünk fizetésünktől?

Zűrös időben is lehet anyagi biztonság

Janits Erzsébet, pénzügyi szakértő, szociológus: „Egy jó életbiztosítás Covid-19 betegség esetén is pénzügyi biztonságot nyújt.”

Szlovákiában 1,5 millióra becsülik azok számát, akik a pandémia kezdete óta bizonyítottan Covid-19 járványban betegedtek meg. Ennél szomorúbb adat, miszerint 17 ezren el is hunytak. Mára már alig akad valaki, akinek családjában ne bukkant volna fel a fertőzés. Ez az alattomos betegség nem csupán egészségi állapotunkra nézve veszélyes, hanem súlyosan érintheti családunk anyagi helyzetét is. Vajon hogyan előzhetjük meg, hogy a megbetegedés miatt pénzügyi nehézségeink keletkezzenek? Hogyan helyezzük biztonságba családunkat?

A járvány sok ember életét feldúlta. Milyen negatív következményei lehetnek a betegségnek egy család költségvetésére nézve?

Elsősorban rövidebb-hosszabb ideig tartó jövedelemkiesés történhet meg. Pozitív teszteredmény esetén házi karanténba kerülünk – a közeli hozzátartozókkal együtt. Nem járhatunk munkába, így csökken a bevétel. Komplikáció esetén pedig hetekig, sőt, hónapokig eltarthat a gyógyulás. Ismerjük a post covid tüneteket: akik ebben szenvednek, akár fél évig sem tudnak visszaállni a munkába. Ha egy családban mindkét szülő komolyabban megbetegszik, olyan jelentős bevételkiesés történik, amit az egész család megérez. Ugyanez a helyzet egyedülálló, vagy elvált szülők, kismamák esetében. Ilyenkor igényelhetünk ugyan állami támogatást, de azt nem lehet összehasonlítani a megszokott havi jövedelmünkkel. És akkor még nem beszéltünk a gyógyszerek és egészségügyi készítmények, vagy az ismétlődő tesztelés áráról. Végzetes esetben elhunyhat a családfenntartó – és a család minden bevételtől eleshet. Ilyenkor a gyász fájdalma mellett anyagi problémákkal is szembe kell nézni. Ezért ügyfeleimnek mindig azt javaslom: legyenek felkészülve minden olyan egészségügyi kockázatra, ami jövedelemkiesést okozhat. Helyezzék biztonságba családjaikat! Pontosan az ilyen helyzetekre találták ki az életbiztosításokat.

Mit javasol: hogyan teremtsünk anyagi biztonságot arra az esetre, amennyiben megbetegszünk, és emiatt nem jutunk a megszokott bevételhez?

Kössenek jó fedezetet nyújtó, jó életbiztosítást. Az életbiztosítás lényege, hogy pénzügyi biztonságot nyújtson szükség idején: váratlan betegség, vagy baleset esetén. A biztosítás nem arra garancia, hogy nem fogja elkapni a koronavírust – hanem pénzt biztosít Ön és családja számára a gyógyulás, gyógykezelés időszakában, amivel kiegyenlítheti a kieső összeget. Tragikus esetben pedig, amennyiben halál történne, a család pénzügyi forrását biztosítja a következő évekre; de rendezi az anyagi kötelezettségeket is – például törleszti helyettünk a kölcsönt, jelzáloghitelt.

Konkrétan milyen formában nyújt segítséget az életbiztosítás Covid-19 megbetegedés esetén?

Jelenleg a következő esetekben nyújtanak biztosítási fedezetet: kórházi kezelés, munkaképtelenség, súlyos megbetegedés, súlyos megbetegedés következményei, illetve ha ápolásra szorul valaki. A legrosszabb, a haláleset is ide számít. Ezek mind olyan biztosítási kockázatok, amelyek bekövetkezhetnek a koronavírus következtében. Amennyiben az ügyfél életbiztosítása úgy van megkötve, hogy lefedje ezeket a kockázatokat is, akkor pénzügyi vonalon biztosította magát. Az adott biztosítótársaság a fenti helyzetek igazolása után teljesíti az ügyféllel szembeni kötelezettségét – azaz elutalja neki a pénzt. Úgyhogy az illető megnyugodhat, és figyelhet arra, ami a legfontosabb: a gyógyulásra.

Általában az emberek szkeptikusak a biztosításokkal szemben. Sokan azt gondolják: úgysem térítene semmit a biztosító...

A szlovákiai biztosítótársaságok eddig megközelítőleg 10 millió eurót fizettek ki, 10 ezer biztosítási ügyben, összefüggésben Covid-19 járvánnyal. A koronavírus lassan két éve nehezíti az életünket, és még messze nincs vége. Például a Covid-19 elleni oltás semmilyen hatással nincs egy életbiztosítás megkötésére, sem a biztosító általi kártérítés összeg kifizetésére. Sőt, a legtöbb biztosítótársaság azokat az eseteket is fedezi, amikor valaki az oltás következtében betegszik meg. Az életbiztosítás tehát valóban komplex védelmet nyújt a koronavírussal összefüggésben. Látjuk viszont azt is, hogy a kormány nem igazán tud segíteni azokon, akik bajba jutottak. Egyre csak szigorodnak a feltételek, kik jogosultak támogatásra. Így azok lesznek, vannak előnyben, akik saját maguk is gondoskodnak magukról – és előre gondolkodnak. A kisbetűs részben rejlő buktatók elkerülése végett pedig konzultáljunk megbízható szakemberekkel, akik színvonalas szaktanácsadást nyújtanak. Jómagam is így gondoskodtam családom anyagi biztonságáról.

Az újabb mutációk még inkább fertőznek, ezért készüljünk fel rájuk: helyezzük pénzügyi biztonságba családunkat.

(PR-cikk)