Zuzana Čaputová államfő elutazott a vilniusi NATO-csúcsra

2023. július 11. - 09:36 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden reggel Litvániába utazott, az Észak-atlanti Szövetség (NATO) csúcstalálkozójára.

Zuzana Čaputová államfő elutazott a vilniusi NATO-csúcsra
Fotó: Cséfalvay Á. András

Miroslav Wlachovský külügyminiszter és Martin Sklenár védelmi miniszter kíséri az államfőt a kétnapos vilniusi csúcson.

„Rendkívül fontos csúcstalálkozóról van szó, amelyen az Ukrajna elleni orosz katona agresszió kezdete óta folyamatosan romló európai biztonsági helyzetre reagálnak a tagállamok” – emlékeztetett Martin Strižinec elnöki szóvivő. Szlovákia számára a fő prioritás a légvédelmi rendszerek elhelyezése a NATO keleti határán oly módon, hogy valamennyi tagállam, köztük Szlovákia is megfelelő védettséget élvezzen.

Sklenár fontosnak nevezte a védelmi képességek fokozását, melynek köszönhetően megfelelően reagálhatnak a tagállamok egy esetleges támadásra, továbbá azt, hogy a tagállamok minimum a GDP-jük két százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, emellett fontos téma Ukrajna majdani fokozatos betagozódásának és NATO-csatlakozásának előkészítése. „A legfontosabb az új védelmi terv elfogadása lesz, amely lefekteti, hogy hol, mikor és milyen védelmi erőkkel reagálnak közösen a tagállamok a fennálló veszélyekre” – tette hozzá Sklenár.

A NATO-tagállamok vezetői, köztük Joe Biden amerikai elnök a NATO előtt álló legfontosabb kihívásokat vitatja meg, a fő hangsúly a NATO keleti szárnyának megerősítésén van, további központi téma Ukrajna közeledése a NATO-hoz.

Strižinec hozzátette, szerdán kerül sor a NATO-Ukrajna tanács első ülésre, melyen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A NATO-csúcson sor kerül a kibővített indiai-csendes-óceáni térségbeli partnerekkel folytatott megbeszélésekre is. „Emellett Zuzana Čaputová államfő további számos kétoldalú találkozón vesz részt” – tette hozzá Strižinec.


(TASR)