Zuzana Čaputová fejet hajtott a szovjet munkatáborok szlovákiai magyar áldozatai előtt

2021. június 19. - 13:50 | Belföld

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a kelet-szlovákiai Kisgéresen, a gulágokba hurcolt magyarok emlékművénél járt pénteken (június 18.).

Zuzana Čaputová fejet hajtott a szovjet munkatáborok szlovákiai magyar áldozatai előtt
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Facebook.com/zcaputova)

"Alkalmam volt meghallgatni öt olyan magyar anyanyelvű polgártársunk történetét, akinek az életére erősen rányomta a bélyegét az, hogy édesapját 1944 decemberében a szovjet munkatáborokba hurcolták. Azt mondták nekik, hogy három napra viszik őket Csapra hidat javítani. De jóval tovább tartott – egyesek hat évig is távol voltak. Mások már sohasem tértek haza. A családok gyászba borultak, a lányok apák nélkül maradva túl korán voltak kénytelenek felnőni"

- áll Zuzana Čaputová közösségi oldalán. Az államfő magyar nyelvű Facebook-posztban emlékezett meg azokról a szlovákiai magyarokról, akiknek a szovjet munkatáborok törték meg az életét.

A túlélők, valamint az érintett családok megpróbáltatásait súlyosbította, hogy a kommunizmus évtizedeiben nyilvánosan nem is beszélhettek a történtekről.

"Fekete falu"

A második világháború utolsó hónapjaiban a szovjet hadsereg és az NKVD egységei nem csupán olyan egyéneket hurcoltak el, akiket a háborús szlovák vagy magyar állammal való együttműködéssel vádoltak, de nemzetiségi hovatartozás szerinti tömeges elhurcolásokra is sor került. A történészek szerint ez volt a sorsa több mint 3500 Szlovákia területén élő magyar nemzetiségű lakosnak.

Kisgéres, ahol a Szlovákia területéről a gulágokba elhurcolt magyarok központi emlékműve áll, az egyik leginkább érintett település volt, ahol a málenkij robot 107 áldozatát gyászolta a lakosság. Emiatt „fekete falunak” is nevezték a települést.

"Mindig nagy hatást gyakorol rám, ha első kézből hallgathatom meg az emlékezők történeteit. Nagyon hálás vagyok érte, hogy megosztották velem emlékeiket. Polgártársainknak a kényszermunkára való elhurcolása és a hazatérésüket övező kálvária történelmünk kevéssé ismert szakaszai közé tartozik. Emlékezzünk a háború borzalmaira és áldozataira, hogy soha többé ne történjen meg az, hogy bárkit származása miatt üldözzenek"

- jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

(parameter)