Zuzana Čaputová: A kultúrának és a sportnak gyors segítségre van szüksége

2020. október 2. - 08:46 | Belföld

A kultúra, a sport és a kreatív ipar területén dolgozók képviselőivel találkozott Zuzana Čaputová csütörtökön.

Zuzana Čaputová: A kultúrának és a sportnak gyors segítségre van szüksége
Foto: Facebook - Zuzana Čaputová

„Konkrét és gyors segítségre van szükségük a kultúra, a sport és a kreatív ipar területén dolgozóknak. A konkrét megoldások további halogatása veszélyezteti ezeknek az embereknek az egzisztenciáját” – írta a köztársasági elnök a közösségi oldalán.

„A bevételkiesés miatti kártérítésnek, amit ma a legtöbben kérnek, csak akkor van értelme, ha időben érkezik, hogy az érintettek még képesek legyenek alkalmazkodni a helyzethez. Megértem a találkozó résztvevőit, akik azt mondják, hogy hét hónappal a válság kitörése után már többet várnak az államtól a puszta ígérgetésnél. Konkrét és gyors segítségre van szükség” – közölte az államfő.

Čaputová rámutatott, hogy a tavaszi szigorú óvintézkedések után az üzletek és más szolgáltató egységek fokozatosan visszaálltak a korábbi rendszerre, a tömegrendezvényeket azonban továbbra is korlátozták, ráadásul a kultúra és a sport területén dolgozók segélyben sem részesültek.

„Ezeken a területeken az első félévben több mint 80 százalékkal esett vissza a bevétel, és hasonló bevételkiesés várható az év második felében is”

– figyelmeztetett az államfő.

Čaputová értékelte, hogy az érintettek nehéz helyzetük ellenére elismerik a szigorú óvintézkedések szükségességét. „Szolidárisak azokkal, akiket védenünk kell. Legyünk tehát mi is szolidárisak velük, segítsünk rajtuk” – kérte az elnök asszony.

TASR