Zuzana Čaputová már alá is írta az alkotmánymódosítást, folytatódhat a parlament önfeloszlatása

2023. január 25. - 16:39 | Belföld

A parlament délben elfogadta az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi a választási ciklus lerövidítését, vagyis a törvényhozás feloszlatását és az előrehozott választás kiírását. Két órával később Zuzana Čaputová köztársasági elnök már alá is írta, így ki lehet hirdetni, és érvénybe léphet.

Zuzana Čaputová már alá is írta az alkotmánymódosítást, folytatódhat a parlament önfeloszlatása
Fotó: TASR

Két órával a parlamenti elfogadása után Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi az előrehozott választások kiírását, tájékoztatta a Paramétert a köztársasági elnök hivatala.

A parlament feloszlatásához még egy határozatot kell elfogadniuk a képviselőknek, amelyben meghatározzák a parlamenti választás időpontját is.

A határozat tárgyalását holnap kezdik a képviselők, a volt koalíciós pártok a szeptember 30-i időpontot javasolják, ennek az elfogadására van több esély. Az ellenzék június 24-én tartaná a választásokat, de ezt az időpontot a mintegy 55 ellenzéki képviselő mellett csak a Sme rodina frakciója támogatja teljes mértékben, az elfogadáshoz azonban 90 szavazatra lesz szükség. A szavazásra várhatóan pénteken kerül sor.

- lpj -