Zuzana Čaputová még a pénteki nap folyamán találkozik Ivan Šimko belügyminiszterrel

2023. július 14. - 13:08 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök még pénteken (július 14.) találkozik Ivan Šimko belügyminiszterrel, akivel a nyilatkozatai miatt és Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal való vitájával kapcsolatban folytat majd eszmecserét.

Zuzana Čaputová még a pénteki nap folyamán találkozik  Ivan Šimko belügyminiszterrel
-illusztráció- (Fotó: TASR)

"Ma van egy megbeszélt találkozó. Kapcsolatban vagyok a miniszterelnökkel ebben a témában, és a jövő héten bővebben is beszélünk róla"

- mondta az elnök pénteken újságíróknak. Hozzátette, hogy a történtekről csütörtökön, július 13-án már tárgyalt a rendőrfőkapitánnyal.

Az elnök asszony már szerdán kijelentette, szerencsétlennek tartja a miniszter kijelentéseit, különösen, ha a nyomozások politikai ellenőrzéséről van szó.

Šimko múlt héten arról beszélt a közösségi oldalon, hogy a rendőrség a politikai ellenőrzés alatt áll. Kifejtette, számára érthetetlen a rendőrök szabad kezeiről szóló szlogen, szerinte ilyennek abszolút nem szabadna léteznie. Hozzátette: senkinek, még miniszternek vagy rendőrfőkapitánynak seincs teljesen szabad kezee, hiszen az alkotmány vagy a törvények megkötik azt.

A rendőrfőnöknek fenntartásai voltak a miniszter kijelentéseivel kapcsolatban, sajtóértesülések szerint távozással fenyegetőzött. Ódor Lajos miniszterelnök beszélt a miniszterrel és Hamrannal is. Tárgyalt a rendőrség szélesebb vezetésével is, akik a hírek szerint szintén fontolgatják a távozást. Nem tartja szerencsés útnak a belügyminiszter státuszok formájában történő kommunikációját a közösségi oldalon.

Néhány politikai párt is kommentálta az esetet. A Smer-SD egyetért Šimkóval abban, hogy a rendőrség nem teheti azt, amit akar. Azt is állítja, hogy a miniszternek el kell távolítania Hamrant a posztjáról.

Az OĽANO mozgalom és barátai viszont Šimko lemondását követelik a miniszteri posztról. A Za ľudí szerint az elnöknek azonnal véget kell vetnie a belügyminisztériumban uralkodó káosznak és zűrzavarnak.

"A belügyminiszter és a rendőrség háborúja, valamint a belügyminiszter szakszerűtlen beavatkozása a rendőrség munkájába az, amire Szlovákiának a legkevésbé szüksége van. Az elnöknek rendet kellene tennie az ideiglenesen kinevezettekkel, főleg a belügyminiszter háza táján”

– jelentette ki véleményében Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke.

TASR/para