Zuzana Čaputová megkapta a második adag vakcinát

2021. január 21. - 14:51 | Belföld

Zuzana Čaputová a héten megkapta a koronavírus elleni vakcina második adagját is.

Zuzana Čaputová megkapta a második adag vakcinát
Fotó: TASR

Martin Strižinec szóvivő közölte, az államfő fáradtságon és izomfájdalmon kívül – amelyekre előre figyelmeztették – egyéb mellékhatásokat nem tapasztalt.

Čaputová az elsők közt, december 27-én kapta meg a vakcina első adagját. A köztársasági elnök akkor azt mondta, a vakcina a legjobb mód, hogy kijussunk ebből a helyzetből. „Bízom a tudományos ismeretekben, ez pedig azt jelenti, hogy az oltást tartom a legjobb módnak ahhoz, hogy kijussunk ebből a helyzetből” – mondta Čaputová a vakcina beadása előtt, majd hozzátette, az oltások a múltban is segítettek rajtunk más halálos betegségekkel szemben.

Időközben Vladimír Krčméry infektológus, valamint a járványügyi konzílium többi tagja is megkapta a második adagot. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint január 18-ig összesen 582 személy kapta meg a második oltást.

„A második oltás beadási határidejét némileg kitoltuk, legkésőbb az első oltás utáni 28. napon lesz beszúrva” – közölte a tárca.

A Comirnaty oltás leggyakoribb mellékhatásai a szúrás helyén érzett fájdalom, a szúrás helyének bepirosodása, a fáradtság, a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a hidegrázás és a láz. Ritkán előfordul súlyos allergiás reakció is, az ún. anafilaxiás sokk. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) közleménye szerint a védőoltást mindig orvosi felügyelet mellett, egészségügyi intézményben kell beadni, hogy a beoltott személyt szükség esetén azonnal el tudják látni.


(TASR)