Zuzana Čaputová: „Nem a hivatalból akarok kormányozni, az embereket akarom szolgálni”

Letette a hivatali esküt Szlovákia új köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová. 

Zuzana Čaputová: „Nem a hivatalból akarok kormányozni, az embereket akarom szolgálni”
Fotók: TASR

Zuzana Čaputová letette a hivatali esküt Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke előtt és elfoglalta a köztársasági elnöki hivatalt. Az eskütételre a parlament ünnepi ülésén került sor a Szlovák Filharmónia épületében.

„Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy a Szlovák Köztársasághoz hű leszek. Törődni fogok a szlovák nemzet, a nemzeti kisebbségek és a Szlovák Köztársaságban élő etnikai csoportok jólétével. Feladataimat a polgárok érdekét szem előtt tartva látom el, megőrzöm és megvédem az Alkotmányt és a törvényeket”

– idézte az Alkotmányt Čaputová. 

Ha az eskütételt megtagadta volna, vagy fenntartásokkal lett volna hajlandó rá, nem állhatna az állam élén.

Az elnök asszony a kormányülés után a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete elé ment, ahol a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek katonáit köszöntötte. Családja kíséretében sétált át a Szent Márton-székesegyházba az Úri (Panská) utcán keresztül, ahol köszöntötte a rá várakozókat. Ezután ünnepi szentmise következik a dómban. A program az elnöki palotában folytatódik, ahol szimbolikusan átveszi hivatalát Andrej Kiska leköszönő elnöktől. 

Este megkoszorúzza a Szabadság kapujának emlékművét, csokrot helyez el a vasfüggöny áldozatainak emlékművén és Michal Kováč, Szlovákia első köztársasági elnökének sírján, Dévényből (Devín) visszatérve, a pozsonyi András-temetőben. A beiktatási ünnepség fogadással végződik a Szlovák Filharmónia épületében.

Zuzana Čaputovát az elnökválasztás második fordulójában, március 30-án választották meg. Szlovákiának eddig négy köztársasági elnöke volt, az elsőt, Michal Kováčot a parlament választotta meg. Az első közvetlen elnökválasztást Rudolf Schuster nyerte 1999-ben. Utána két cikluson át Ivan Gašparovič volt az államfő, majd a most távozó Andrej Kiska. Az ő megbízatása letelik, amikor Čaputovát beiktatják hivatalába.

tasr