Zuzana Čaputová a pandémia hatásairól és a klímaváltozásról tárgyalt az osztrák elnökkel

2020. július 15. - 17:54 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerdán informális találkozó keretében tárgyalt Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel a bazini (Pezinok) várkastélyban.

Zuzana Čaputová a pandémia hatásairól és a klímaváltozásról tárgyalt az osztrák elnökkel
Fotó: TASR

A találkozó fő témái a koronavírus-pandémia és annak következményei, az újjáépítési alap kérdése, valamint a két államfő közös prioritása, a környezet- és a klímavédelem voltak.

Az elnök asszony megjegyezte, hogy a pandémia kitörését követően most először látogatott egy másik ország államfője Szlovákiába.

„Ez a látogatás tulajdonképpen annak a jelképe, hogy az országaink között ismét megnyíltak a határok, és az emberek újra találkozhatnak”

– tette hozzá.

Čaputová Van der Bellennel a két ország jelenlegi helyzetéről és az új szlovák kormány által előidézett változtatásokról is egyeztetett. Beszéltek a koronavírus-pandémia gazdasági és szociális hatásairól is.

Az osztrák elnök gratulált Szlovákiának ahhoz, ahogy sikerült megbirkóznia a koronaválsággal. Megjegyezte ugyanakkor, hogy még nem sikerült győzelmet aratni, hiszen például Ausztriában is keletkeznek újabb és újabb járványgócok.

Van der Bellen az európai együttműködés fontosságát hangsúlyozta, nemcsak az egészségügy, hanem a gazdaság talpra állítása és a környezetvédelem területén is. Hozzátette: a COVID-19 elleni vakcinát minden bizonnyal kifejlesztik, a klímaváltozás ellen azonban nem lesz védőoltás.

TASR