Zuzana Čaputová Svájcba utazik, ahol különleges fogadtatásban részesülhet

2022. május 19. - 14:22 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön háromnapos látogatásra utazott Svájcba. Bernben találkozik Ignazio Cassis elnökkel, megnyitja az üzleti fórumot, valamint ellátogat az ETH Egyetembe és a CERN-be.

Zuzana Čaputová Svájcba utazik, ahol különleges fogadtatásban részesülhet
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Martin Strižinec, Čaputová szóvivője szerint Cassis a legmagasabb kitüntetéssel fogadja a köztársasági elnököt, mert csak kivételes esetekben kerül sor állami látogatásra. Az államfők az innovációval és a zöld átállással kapcsolatos kölcsönös gazdasági együttműködésről, az EU és Svájc kapcsolatáról, valamint az ukrajnai háborúval összefüggő nemzetközi helyzetről fognak tárgyalni.

Čaputová továbbá felszólal a svájci parlament előtt. A köztársasági elnök látogatásának alkalmából ünnepi vacsorát rendeznek, amelyen az ország legfontosabb politikai képviselői is részt vesznek.

Az államfőt szlovákiai tudományos intézmények és vállalatok képviselőiből álló delegáció is elkíséri. Zürichben megnyitja a svájci-szlovák közös üzleti fórumot. Emellett ellátogat az ETH Egyetemre, ahol Strižinec szerint szlovákiaiak is tanulnak. A CERN-ben találkozik az intézmény vezetőségével, valamint az ott tevékenykedő szakértőkkel.


TASR/para