Zuzana Čaputová üdvözli az Alkotmánybíróság moratóriumtörvénnyel kapcsolatos döntését

A TASR-t Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatta. Az Alkotmánybíróság (ÚS) szerdán felfüggesztette azt a rendelkezést, amely tiltja a közvélemény-kutatások eredményeinek a nyilvánosságra hozását 50 nappal a választások előtt.

„Az Alkotmánybíróság mai döntését pozitív lépésként értékelem a polgárok információhoz való szabad hozzáférése felé, és ugyanígy a most zajló választási kampány korrektségének a megőrzése irányában”

– közölte az államfő, aki meg van győződve arról, hogy a törvény alkotmányellenes. 

A kérdéses törvény már a 2020. február 29-i parlamenti választásokra is érvényes lett volna, ezért az államfő egy beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben az információkhoz való szabad hozzáférés jogának a veszélybe kerülése miatt a rendelkezés felfüggesztését javasolta.

Az eredeti választási kampányról szóló törvény szerint a közvélemény-kutatások eredményeit a választások előtt 14 nappal nem volt szabad közzétenni, a parlament viszont nemrég ezt az időszakot 50 naposra hosszabbította meg. Az államfő bírálta a változtatást. Figyelmeztetett: ha az Alkotmánybíróság nem függeszti fel a törvényt, fennáll a veszélye a választási kampány, és végeredményben a választási eredmények befolyásolásának.

TASR