Zuzana Čaputová úgy véli, a V4 országainak együttműködése továbbra is indokolt

2021. február 10. - 20:57 | Belföld

A visegrádi négyek (V4) államfői lengyelországi találkozójukon emlékeztek meg a közös nyilatkozat aláírásának 30. évfordulójáról.

Zuzana Čaputová úgy véli, a V4 országainak együttműködése továbbra is indokolt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A kétnapos csúcs után Zuzana Čaputová államfő kijelentette: az elődeink alapvető célkitűzéseit – szabadság, demokrácia, Európa újraegyesítése – sikerült megvalósítani. Hozzátette: a V4-en belüli együttműködés továbbra is indokolt, hiszen „gyakran ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe.

A Hel-félszigeti elnöki rezidencián tartott csúcstalálkozón olyan témák kerültek terítékre, mint a COVID-19 elleni küzdelem, a pandémia utáni gazdasági megújulás, illetve az energetikai biztonság és a klímavédelem.

A járványellenes küzdelemmel összefüggésben Čaputová megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban felszínre kerültek az egészségügy és az oktatás gyenge pontjai, melyek a V4 országaiban gazdasági visszaesést is okoznak.

„Ezért is beszéltünk arról, hogyan fognak reagálni az országaink a válságra, mik a vízióink”

– jelentette ki Čaputová a Miloš Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A találkozón szóba került a megfelelő mennyiségű vakcina biztosításának kérdése is.

„Minden ország próbál olyan oltásokat szerezni, amelyek megfelelnek a tudományos és orvosi követelményeknek”

– fűzte hozzá.

Ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy Szlovákia érdekelt az ország területén folyó vakcinagyártásban.

Čaputová a kollégáit tájékoztatta Szlovákia azon prioritásairól, melyeket az Európai Újjáépítési Alap keretében akar megvalósítani. Arról is beszámolt, Szlovákia mit tervez tenni a klímasemlegesség elérése érdekében, amely mellett minden EU-tagállam, így a visegrádi négyek is elkötelezték magukat.

TASR