„Sajnos nem tudom semmissé tenni a múltat” – Černák bánja, hogy annak idején rossz útra lépett

camera

3

„Sajnos nem tudom semmissé tenni a múltat” – Černák bánja, hogy annak idején rossz útra lépett

Fotók: TASR - Jaroslav Novák 

Megosztás

Csütörtökön a pöstyéni bíróságon zajlik a Mikuláš Černák egykori maffiavezér szabadlábra helyezéséről szóló tárgyalás. Az elítélt kijelentette, hogy megbánta a múltját.

Az egykori maffiavezér reggel 8 óra körül fegyveres rendőrök kíséretében érkezett meg a bíróságra. A tárgyalóteremben elmondta, mennyire megbánta a múltját, amit sajnos már nem tud visszacsinálni – írja a TV Noviny.

„Nagyon bánom, hogy ilyen döntést hoztam, hogy a 90-es években beléptem a szervezett bűnözés világába” – mondta Černák, aki szerint az egy rossz időszak volt, és kísérteni fogja őt az egész hátralévő életében.

Amennyiben szabadlábra helyezik, az ugyancsak kiengedett elítélteken akar segíteni, valamint fiatalokkal szeretne foglalkozni a bűnmegelőzés terén.

Černák feltételes szabadlábra helyezését a Reštart – nový život nevű polgári társulás kérvényezte. A médiában olyan találgatások jelentek meg, miszerint azért történt ez így, mert, ha ő maga adta volna be az indítványt, a bíróság pedig elutasította volna, akkor legközelebb három év elteltével kérvényezhetné újra. Ebben az esetben viszont már jövőre megtehetné, ha a bíróság elutasító választ ad. Černák elutasította ezeket a találgatásokat, állítása szerint semmi ilyesmivel nem számolgat.

Egyúttal szeretne bizonyítékokat bemutatni arról, hogyan viselkedett és élt az elmúlt években a börtönben.

A Reštart – nový život nevű polgári társulás jogi képviselője szerint pozitív változásokat állapítottak meg Černáknál. Megemlítette a jótékonysági tevékenységet, amit Černák kezdeményezésére hajtottak végre, és amit kizárólag az ő pénzéből finanszíroztak. A pénzt börtönbüntetésének letöltése ideje alatt kereste meg. A pénz egy részét a besztercebányai, a pozsonyi és a kassai kórház onkológiai osztályának adományozta, de szintén támogatott nehéz helyzetben élő családokat. A jogi képviselő szerint ez is azt bizonyítja, hogy jelentős változás történt viselkedésével és életfelfogásával kapcsolatban.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program