Életveszélyesen megfenyegették Vrabec Máriát, a Vasárnap riporterét – a postaládájába dobták be a gyalázkodó névtelen levelet

camera

1

Életveszélyesen megfenyegették Vrabec Máriát, a Vasárnap riporterét – a postaládájába dobták be a gyalázkodó névtelen levelet

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Feltehetően politikai véleménye miatt kapott életveszélyes fenyegetést Vrabec Mária, a Vasárnap hetilap riportere. A tettes a postaládájába dobta a fenyegető, gyalázkodó, magyar nyelvű üzenetet. Vrabec már korábban is kapott fenyegető üzeneteket, de azokat szlovákul írták. Egyre több újságírót kap egyre gyakrabban életveszélyes fenyegetést.

A családi és lakáskörülményeit jól ismerő elkövetőtől kapott életveszélyes fenyegetést magyarul Vrabec Mária, a Vasárnap riportere. A levélíró a riporter kutyájának megölését is kilátásba helyezte, mint egy figyelmeztetést. A gyalázkodó névtelen levelet lakóhelyén, a postaládájába dobta be valaki.

Az újságíró szerint valószínűleg a politikai véleménye miatt fenyegették meg erre utal legalábbis a levél szövege.

Feltehetően az egyik jegyzetem miatt érkezett a fenyegetés” – mondta a Paraméternek Vrabec. A gyalázkodó levél írója ugyanis konkrét politikusokat is említett, akiknek szerinte az újságíró ártott.

„Személyesen nem bántottam senkit, kérek mindenkit, hogy ne dőljenek be a politikusok kijelentéseinek – kért mindenkit Vrabec. – Fékezzük magunkat, és tartsuk tiszteletben mások véleményét.”

Ő is úgy véli, hogy egyes politikai szereplők és a közbeszéd folyamatosan durvuló hangneme hozzájárul ahhoz, hogy egyre több újságíró kap egyre súlyosabb fenyegetéseket tartalmazó levelet.

Vrabecnek sem ez az első fenyegető levél, de a korábbiak általában elektronikusan érkeztek.

„Korábban kaptam már fenyegetést, de azt e-mailen és szlovák nyelven, magyarul még nem fenyegettek meg”

– mondta a Paraméternek Vrabec. Azok a fenyegetések szintén a munkájához kapcsolódtak, ő foglalkozott ugyanis Malina Hedvig 2006-os megverésének ügyével, majd azzal, hogy az akkori politikai vezetés hogyan zaklatta és űzte el az országból a fiatal nőt. Hiszen Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter azzal gyanúsította meg Malina Hedviget, hogy az egész ügyet csak kitalálta, és ezért a rendőrség hamis tanúzás miatt folytatott ellene eljárást.

Azt még nem döntötte el, hogy tesz-e feljelentést, mert a korábbi feljelentések sem jártak eredménnyel.

A Vasárnap riporterét ért fenyegetésről a lap főszerkesztője, Gazdag József tájékoztatott a közösségi médiában.

A megfenyegetett riporter mellett Facebook-bejegyzésben kiállt Balog Beáta, a Sme főszerkesztője és több szlovákiai újságíró is.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program