Forradalmi újításra készül a Coop Jednota, de mit szól ehhez a konkurencia?

camera

1

Forradalmi újításra készül a Coop Jednota, de mit szól ehhez a konkurencia?

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Úgy tűnik, a vásárlási forradalomhoz egyelőre nem csatlakozik a konkurencia.

A COOP Jednota idén májusban nyitja meg első önkiszolgáló üzletét, mégpedig Nagyszombat megyében. A vállalat az elkövetkező egy évben további hét ilyen boltot szeretne nyitni Szlovákiában – írtuk korábban.

Az üzletek napközben általános rezsimben működnek majd, a nyitvatartási idő után viszont automatikusan átállnak önkiszolgálóra. A vásárlók az alkalmazás segítségével juthatnak be az üzletbe, a regisztráció során a személyes adatokat is meg kell adni, illetve személyi igazolványra is szükség lesz.

Mielőtt a vásárló belépne a boltba, az alkalmazásban kigenerál egy QR-kódot, amivel aztán be tud lépni. Csak 18 éven felülieknek engedélyezik a belépést.

A vásárlás az általános módon történik, fizetni pedig majd az önkiszolgáló kasszánál lehet, de készpénzes formában nem. A QR-kóddal aztán ki lehet lépni az üzletből.

Korábban a Billa is fontolgatta az önkiszolgáló üzletek megnyitását, jelenleg viszont elállt ettől a lehetőségtől. A cég szóvivője, Marek Kravjar közölte, jelenleg elsősorban új üzletek nyitására, illetve a meglévők modernizálására fókuszálnak.

Tomáš Bezák, a Lidl szóvivője az Aktulity.sk-t arról tájékoztatta, hogy nem tervezik hasonló önkiszolgáló üzletek nyitását.

„A Tesco 2016-ban elsőként vezette be a Scan&Shop-ot és ennek mobiltelefonos verzióját, amelyek már nagyon közel állnak egy önkiszolgáló üzlethez. A vásárlók beolvashatják és közvetlenül a bevásárlókosárban lévő táskájukba tehetik az árut. Így megspórolják azt az időt, amit a pénztáraknál az áruk kipakolására és azok visszacsomagolására fordítanak” – emlékeztetett Mária Zerzanová, a Tesco szóvivője, és egyúttal hozzátette, kollégák kulcsszerepet töltenek be az üzletekben, a vásárlókkal való mindennapi interakcióban is.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program