Leültetik a gazembereket? A csóró meg a 200 ezer euró. Vasfüggöny vagy rács kell Putyin ellen?

Post Image

Leültetik a gazembereket? A csóró meg a 200 ezer euró. Vasfüggöny vagy rács kell Putyin ellen?

Headphones icon
06:57
Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Most bújik majd ki a szög a zsákból. Ám kár abban bízni, hogy a Fico-féle vulgárpolitikával fogjul ejtett választópolgárok mindjárt meg is látják azt a szöget. Tuti, hogy nem, hiszen az elvakult populizmussal megetetett népek, akik Robert Fico előtt majdnem mindannyian Igor Matovičot istenítették, most még akkor sem veszik észre, ha az majdnem a szemüket szúrja is ki. Egyrészt, mert semmit nem értenek abból, ami a környzetükben történik. Másrészt pedig nem lesznek hülyék nyilvánosan bevallani, hogy önsorsrontó tévedés áldozatai ők. Így hát, bármi derül is ki a jelenlegi kormánykörökben pöffeszkedő alakokról, a szóban forgó áldozatok legfeljebb bárgyún röhögő vagy bambán csodálkozó szmájlikkal képesek véleményezni az eseményeket…

Leültetik a gazembereket?

Itt van mindjárt az a hír, hogy röviddel a Speciális Ügyészség megszűnése előtt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vizsgálótisztje vádemelési javaslatot nyújtott be az Ezechiel 7 fedőnevű ügyben Tibor Gašpar korábbi országos rendőrkapitány, valamint a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör és egy volt rendőr, Roman Stahl ellen. Utóbbi fordult közülük a Legfőbb Ügyészséghez, hogy a 363-as paragrafus értelmében szüntessék meg a meggyanúsítását. Ezért áll most az ügy vizsgálata.

A 363-as paragrafusról szóló főügyészségi határozatot egyébként korábban nem kellett megvárni, a vádemelési javaslatot anélkül is be lehetett nyújtani a bíróságra. Erre azóta van szükség, hogy a Fico-kormány, majd a Smer-Hlas-SNS többségű parlament jóváhagyta a büntetőjogi enyhítéseket is tartalmazó Btk-módosítást és a Speciális Ügyészség megszüntetéséről szóló törvényt. Csak azért, mert bizonyos módosításokat ugyan hatályon kívül helyezett az Alkotmánybíróság, az nem tartozik közéjük, hogy a 363-asról való határozatot meg kell várni a bírósági vádemelésig. Ezért tehát nemcsak a szóban forgó, hanem több nyomozás is elhúzódhat.

Az meg egyenesen habcunami a Fico-kormány abszurd tortáján, hogy a Btk-módosítások kidolgozói között ott ügyködött maga Tibor Gašpar is, aki jelenleg a Smer-SD parlamenti képviselője. Világos tehát úgy let előkészítve és jóváhagyva a parlamentben a törvényjavaslat, hogy az neki is segítsen megúszni a felelősségrevonást.

Hát ez aztán az ok egy-egy röhögő szmájlira ugye…?

Néhány kis hal azért még itt-ott bekapja a horgot

Még jó, hogy néhány kis hal azért még itt-ott bekapja a horgot. Michal Suchoba vállalkozót például 90 ezer euró pénzbírságra ítélték vesztegetésért a Tisztítótűz (Očistec) ügyben.

Ha nem fizetné ki a pénzt, hat hónapra lecsukhatják. Az ügyésszel kötött vádalkut hétfőn hagyta jóvá a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság (ŠTS).

Suchobát azért ítélték el, mert 2018 nyarán 70 ezer euró kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Az ügy a Medusa Group cég lefoglalt pénztárgépeivel volt kapcsolatban. Suchoba 2024 márciusában kötött vádalkut az ügyésszel.

Lám, mintha működne még valamelyest az igazságszolgáltatás. Leginkább persze lefele…

A csóró meg a 200 ezer

Ám hogy mi lesz például a Rudolf Huliak nevű SNS-es díszpéldánnyal, aki csóró autófényezőből avanzsált polgármesterré, hogy aztán majdnem miniszter legyen belőle. Még szerencse, hogy „csak“ a parlamentben lebzsel honatyaként…

Nem mellesleg az SNS képviselői azok, akik habzó szájjal izmoznak azon, hogy a civil szervezeteket törvénnyel kényszerítsék adományozóik listájának közzétételére. Hogy majd kedvük szerint külföldi ügynököknek lehessen azokat minősíteni. Ennek a Huliaknak kimondottan a szívügye ez. Ő viszont az istenért sem hajlandó elárulni, honnan volt 220 ezer eurója, amit, Andrej Dankónak, vagyis az SNS-nek adott kölcsön. Állítólag! Miközben egy kis falu, Očová polgármestereként tavaly azt vallotta, hogy szőröstül-bőröstül mintegy 100 ezer eurót tesz ki a vagyona. 

Hát igen, akkor még nyilván nem tudta, mit rejteget neki a vánkosában az édes anyukája… Aki nem hiszi, járjon utána – gondolhatja mostan a képviselő úr?!

Nyugdíjasok durukkoljatok!

Addig is készülhet minden érintett a korkedvezményes nyugdíjra! Már akik megfelelnek a 40 ledolgozott évre vonatkozó feltételnek. Esetükben a Szociális Biztosító csökkenti majd a 30 naponkénti 0,5%-os ún. büntetésüket, 0,3%-ra. Ennek köszönhetően pedig emelkedhet a korkedvezményes öregségi nyugdíjuk összege.

A különbözetet visszamenőleg megkapják a 2023. január 1-je és 2024 májusa közti időszakra, májustól pedig az emelt összegű nyugdíjat folyósítják nekik.

Vasfüggöny vagy rács, ez itt a kérdés

Hát nem egy happy end ez így? Mármint idehaza a Tátra alatt. Így megy ez, kis ország kis boldogság, nagy ország nagy boldogság. Szemüket Moszkvára vessék, akiknek a béke pártján háborúzó Vlagyimir Putyin a liblingjük. Tessék elhinni, van ilyenekből több mint elég errefelé a Duna partján is. Hogy miért, az isten tudja csak… Ezek majd mind örvendezhetnek május 7-én, amikor Putyin gazdájuk be lesz iktatva cárnak, illetve államfőnek megint. A ceremónián nagykövetségi ügyvivővel képviselnek majd bennünket. Illetve azokat, akik úgymond, ellenzik a vasfüggönyt…

Mit lehet erre mondani. Nyilván akadnak azért számosan, akik nem annyira bánják, ha van az a bizonyos vasfüggöny, hiszen a vérengző vadállatokat is rács mögött tartják az állatkertekben…

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program