Ezért rágott be Andrej Danko a miniszterelnökre

Miután hétfőn kitört a kormányválság, keddre Robert Fico miniszterelnök összehívta a koalíciós tanácsot. A tárgyalás után Fico és Danko nem mutatkoztak, csupán Bugár Béla bújt elő a barlangból, és azt mondta, nincs kormányválság.

Ezért rágott be Andrej Danko a miniszterelnökre
Andrej Danko és Robert Fico (Fotó: TASR)

Mi is ez az egész?

A hárompárti egyeztetést azt követően hívta össze Robert Fico kormányfő, hogy Andrej Danko SNS-es házelnök tegnap egy egészen váratlant húzott - azt nyilatkozta, vége az eddigi koalíciós szerződésnek. Danko ezt az egészet konkrétumok mellőzésével azzal indokolta, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása, és újra kell fogalmazni a kormány prioritásait, amire szerinte a koalíciós pártok egymással szembeni bizalmának megújítása miatt van szükség. Ezért nem maradt más hátra, minthogy a három kormánypárt vezetője haladéktalanul leüljön egy asztalhoz és áttekintsék a kialakult helyzetet.

A másfél órás egyeztetést követően egyedül Bugár Béla állt a mikrofonok elé, ahol nagyon röviden elmondta, a koalíciós pártok elemzik a kialakult helyzetet és pénteken folytatják a tanácskozást. Nincsenek viták közöttünk és a helyzet megoldása még arrébb van - szögezte le a Híd elnöke.

Még az SNS alelnöke se tudja, mi baja a főnökének

Még el sem kezdődött a koalíciós kupaktanács, de már így is elég sok érdekes adat került napvilágra. Persze nem elsősorban arra a közjátékra kell gondolni, amikor Robert Fico kis késéssel megérkezve a tanácskozásnak helyet adó Bôrik szállóhoz flegmán odavetette az ott várakozó újságróknak, hogy egytől egyig kínosak vagytok. A kormányfőnél egy kötelező kör beszólni a sajtómunkásoknak. Inkább Danko reggeli nyilatkozata volt újszerű, aki magyarázni kezdte a még most sem teljesen világos szándékát ezzel a szerződés felrúgásával összefüggésben.

"Ilyen megoldást választottam, mert a koalíciós együttműködésünk alapdokumentumának felülvizsgálata nélkül nem tudunk együttműködni, és mert olyan helyzet áll elő, amiket a jelenlegi szerződés nem kezel"

- rejtélyeskedett tovább az SNS elnöke pártja ma kora reggeli elnökségi ülése után. Ezen az ülésen Anton Hrnko pártalelnök azt nyilatkozta, ő maga sem tudja, mi vitte Dankot arra, hogy a koalíció felrúgását kezdeményezze.

Meglátjuk, mit mond az elnökünk arról, mi volt az indoka annak, hogy ilyen szélsőséges eszközhöz nyúlt - jegyezte meg a nemzetiek képviselője.

Pénteken este a legerősebb kormánypárt, a Fico vezette Smer is ülésezett, és ott állítólag arról döntöttek, Danko követeléseinek nem tesznek eleget, akármi is lesz az.

Valami van a háttérben

Akik arra tippelnek, hogy a lépés csupán az SNS minisztere által vezetett oktatásügyi tárca körül kialakult EU-s pénzekkel kapcsolatos csetepaté elkendőzésére szolgál, illetve a koalíciós partnerek zsarolásának az eszköze, azok közel járnak az igazsághoz.

Erről Jaroslav Paška beszélt az egyik ma megjelent napilapnak.

Az SNS-es honatya tudni véli, hogy a Peter Plavčan irányította minisztériummal összefüggésbe hozott, uniós támogatások kapcsán kirobbant botrány mögött a kormányfő tanácsadói állnak.

Szerinte a brüsszeli dotáció helytelen elosztását a kormányhivatalból szellőztették meg. Robert Fico tanácsadói köréből jött a leleplező szándékú levél és mivel a tárca az SNS-hez tartozik, a párt ezt a lépést tisztességtelen betámadásnak fogta fel. Ez a bizonyos levél aztán a kormányfői tanácsadók köréből átkerült más egyetemi oktatókhoz, hogy aláírásukkal tiltakozzanak az uniós pénzek illetéktelen elosztogatása miatt.

Paška szerint nem biztos, hogy Fico kész az együttműködésre az SNS-el. "Van egy olyan érzésünk, hogy valami nem stimmel neki a kooperációnkat illetően". A témába beavatottnak tűnő képviselő úgy véli, a koalíciós szerződés amúgy is csak szeptember elejétől lenne érvénytelen, és addig meg van idő a megegyezésre.

Annyi a biztos, hogy a hárompárti egyeztetés a talányokkal átszőtt kérdésről pénteken folytatódik, addig meg végképpen nincs alternatívája az ország cicaharcban tobzódó vezetésének.

(sárp)