Fico, Danko és Bugár megegyezett a Mečiar-amnesztiák megszüntetésében!

Robert Fico közölte ezt, miután találkozott egymással a három koalíciós párt elnöke.

Fico, Danko és Bugár megegyezett a Mečiar-amnesztiák megszüntetésében!
Andrej Danki, Robert Fico és Bugár Béla (Fotó: TASR)

Az Alkotmány módosításával, illetve ezzel egyidejűleg a Mečiar-amnesztiákról szóló javaslat megszavazásával tervezik megszüntetni azokat. 

A koalíciós pártok vezetői hétfőn tárgyaltak egymással, a részleteket azonban a szerdai kormányülésen tisztázzák.

"Az amnesztiákról szóló javaslat jóváhagyása csak alkotmányos módon lehetséges. Készek vagyunk megszavazni, ha először módosítjuk az Alkotmányt" - jelentette ki a találkozó után Robert Fico. Hozzátette, miután módosult az Alkotmány, következhet a konkrét javaslat megszavazása a Mečiar-amnesztiák megszüntetéséről.

Minderre pedig szerinte egy hét alatt sor kerülhet a márciusi parlamenti ülésszak során.

Fico azt is elárulta, hogy Mečiar amnesztiáival egyidejűleg megszüntetnék azokat is, amelyeket Michal Kováč adott ki annak idején. Ezek egyike éppen a fiának, illetve a kétes hírű vállalkozónak, a maffialistás Marián Kočnernek szólt a Technopol-ügy kapcsán.

Bugár Béla, a Híd elnöke elégedett a pártvezetők tanácskozásának eredményével. A múlt héten azt hangoztatta, hogy megpróbálja meggyőzni koalíciós partnereit arról, támogassák Peter Kresák alkotmányjogász, a Híd képviselőjének javaslatát. Ő azt indítványozta, hogy a Mečiar-amnesztiák megszüntetéséről szóló javaslathoz csatolják függelékként, hogy annak jóváhagyása esetén azt vizsgálja meg az Alkotmánybíróság.

A koalíciós tanács ülése után Bugár azt mondta, Kresák is elégedett annak kimenetelével, illetve javasolt módszerrel.

A parlament a március 21-én kezdődő ülésszak során szavaz majd az amnesztiák megszüntetéséről, amely javaslatot az ellenzéki OĽaNO képviselője, a rendszerváltás egyik jeles képviselője, Ján Budaj terjesztett be. Ezt megelőzően a kormánypártok közül a Híd volt az egyetlen, amely jelezte ennek támogatását. A Smer és az SNS mindenképpen azt szerették volna, hogy elsőként az Alkotmánybíróság döntse el, megszüntethetők-e az amnesztiák. Ennek érdekében azonban nem tettek semmit, nem küldtek egyetlen beadványt sem az alkotmányos szervnek.

(TASR/SME/Denník N)