A városoknak és községeknek figyelmeztetniük kellene az embereket a közelgő heves viharokra

A városi, illetve községi hivataloknak figyelmeztetniük kellene az embereket a közelgő veszélyre, természeti katasztrófákra.

A városoknak és községeknek figyelmeztetniük kellene az embereket a közelgő heves viharokra
Olvasói felvétel

Csütörtökön erős széllel párosult vihar csapott le az ország nyugati részében, ami a Csallóközben is fákat csavart ki. A hivataloknak kevesebb, mint egy órájuk volt arra, hogy figyelmeztessék az embereket.

„Figyelembe kell venni azt is, hogy az időjárás nagyon gyorsan változik, így nem lehet mindig időben cselekedni”

– tájékoztatott Peter Lazarov, a belügyminisztérium szóvivője.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) csütörtökön előbb elsőfokú viharriasztást adott ki, majd ezt másodfokúra emelték. Erről a belügyminisztérium krízisrészlegét is értesítették. Ők ezután tájékoztatják az információkról a vihar sújtotta kerületeket.

Miután a községek, illetve városok polgármesterét értesítették a helyzetről, az ő feladatuk, hogy figyelmeztessék az embereket. A községekben ez általában a helyi hangosbemondók segítségével, míg a városokban a figyelmeztető sziréna beindításával történik meg.

Ezt a rendszert leggyakrabban akkor alkalmazzák, ha a községeket például árhullám fenyegeti. Rendkívüli esetekkor, mikor emberi élet, illetve tulajdon van veszélyben, a krízisrészleg a közszolgálati média segítségével figyelmezteti az embereket. Ezt követően minden 15 percben tájékoztatnak a közelgő veszélyről.

noviny.sk/para