Kiszivárgott a hetedik Potter-könyv!

  • Bulvár
camera

1

Kiszivárgott a hetedik Potter-könyv!

Ilyen fotókon terjed a könyv 

Megosztás

Alig néhány nappal a kötet megjelenése előtt felbukkant az interneten a Harry Potter sorozat hetedik, befejező része. A kalózverziót digitális fényképezővel oldalanként fotózta le valaki, s képfájlokban publikálta a világhálón, azt azonban még nem tudni, valóban az eredeti kiadásról készültek-e a képek.

A brit gazdasági napilap honlapján megjelent beszámoló szerint összesen 759 oldal terjed a könyv állítólagos amerikai kiadásából képfájlokban, az egyik felvételen még a készítő keze is látszik.

"Ez a legnagyobb trükk, mióta Harry Potter megtanulta láthatatlanná varázsolni magát, de az is lehet, hogy a kalózok valóban mindenkit megelőztek" – áll az FT.com beszámolójában. A Bloomsbury, a Potter-könyvek brit kiadója nem volt hajlandó cáfolni vagy megerősíteni a kifotózott oldalak eredetiségét. Ha hamisítvány, akkor tökéletes – mondták rajongók, akik beleolvastak a kalózoldalakba. Ha viszont igazi, akkor ez a legjelentősebb szerzői jogsértés a Harry Potter-mesék tízéves történetében – írta a The Financial Times.

A Harry Potter and the Deathly Hallows (kb. Harry Potter és a halálos szentek) a könyvkiadás történetének egyik legjobban várt kötete, amely szombaton jelenik meg angolul.

Csak az Amazon.com-on több mint kétmillió darabot rendeltek meg a legújabb kötetből, és ezzel magasan túlszárnyalta a sorozat előző előrendelési rekordját. Már régóta tudható, hogy a varázslótanonc utolsó kalandjában több szereplő is meghal, és a hírzárlat olyan szigorú, hogy a nyomdászoknak sötétben kell dolgozniuk, nehogy bele tudjanak lesni a szövegbe.

A Harry Potter-könyveket az Egyesült Államokban a Scholastic kiadó forgalmazza, feltételezések szerint a kalózkiadás is az amerikai piacra szánt változatból készült.

A képfájlokban terjesztett kalózkiadás számos letöltőoldalon megjelent, ám a kiadó jogászai sok szájt működtetőit a jogsértő anyag eltávolítására köteleztek – ennek ellenére néhány helyről még mindig letölthető az anyag, bár a egy beszámolók jellegéből adódóan egyes oldalakon nem mindig jól kivehető a teljes szöveg, ami jelentősen nehezíti az olvasást.

A fanatikus rajongók egy csoportja azonban már elkezdte begépelni a szöveget a digifotós változatról, így a legújabb kötet – állítólag valós – első tíz fejezetét, összesen 104 oldalt már jobban kezelhető PDF dokumentumban is be lehet szerezni a fájlcserélő oldalakon. A Scholastic kiadó képviselőjének elmondása szerint az interneten többféle "valódi" változat is kering, ráadásul ezek történetvezetése is több ponton eltér egymástól.

A társaság egyik vezetője úgy nyilatkozott, minél előbb az összes verziót szeretnék eltávolíttatni a világhálóról, ám az amerikai cég sem adott arról tájékoztatást, hogy ezek között szerepel-e a szombaton megjelenő hivatalos verzió.

[origo]

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program