SaS: Dezinformációt terjesztő propagandamédiává alakítja át a kormány az RTVS-t

camera

1

SaS: Dezinformációt terjesztő propagandamédiává alakítja át a kormány az RTVS-t

Fotó: TASR 

Megosztás

Megszünteti a kormány a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) intézményét, és dezinformációt terjesztő propagandamédiummá alakítja át, amely kormánypárti, és esetleg oroszbarát propagandát fog terjeszteni - mondta Branislav Gröhling, az SaS elnöke, parlamenti képviselő a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvénytervezet jóváhagyására reagálva.

Az SaS nem zárta ki, hogy az Alkotmánybíróságához fordul a törvénytervezet miatt.

„A tervezetből kihúztak néhány vitatott rész, a programtanács helyére az etikai bizottság került, ami olyan, mintha egy totalitárius rendszerből vágták volna ki. Ez a törvény a kemény totalitarizmus időszakába való, nem pedig egy demokratikus államba” – mondta Gröhling, és hozzátette, több intézménynek, és a közvéleménynek is fenntartásai vannak a törvény módosítására irányuló korábbi törekvésekkel szemben.

“A módosítások ellenére a tervezet még mindig ellentétes az uniós jogszabályokkal, és a sajtószabadságról szóló egyezménnyel is” – mondta.

René Parák (SaS) azt mondta, még a módosítások és a programtanács törlése után sem lát okot a törvény módosítására.

„A régi törvényt másolták le, amelyben szinte semmi sem változik a közszolgálati média státuszában, annak küldetésében, feladataiban. Egy egyszerű módosítással meg lehetne változtatni a jelenlegi törvényt, és be lehetne vezetni a javasolt változásokat” – fogalmazott.

Az SaS elutasítja a kormány érveit, miszerint depolitizálni fogja az RTVS-t. Véleménye szerint ez a javaslat éppen az átpolitizálást vezeti be. Rámutatott, arra a tervre, hogy a tanács tagjait a kormánypártok választanák meg.

„Azután a vezérigazgatót egy egyszínű testület fogja megválasztani. Még az igazgatótanács tagcseréjének demokratikus elvét is kivették a tervezetből” – tette hozzá.

Szerinte a közmédiát érintő pénzügyi kérdések is nyitottak még.

„Az igazgató indoklás nélküli leváltása ugyan kikerült a törvénytervezetből, de az a lehetőség került be helyette, hogy ha kétszer nem hagyják jóvá az igazgató stratégiai koncepcióját, akkor egyszerűen megszabadulhatnak tőle” – mondta, és hozzátette, a programtanács létrehozásának elvetése, és az etikai bizottság létrehozása nem tűnik károsnak, de szerinte az esetleges módosítások aggodalomra adhatnak okot.

A kormány szerdai, alsókorompai (Dolná Krupá) kihelyezett ülésén jóváhagyta a törvényjavaslatot. A tervezet nem választja ketté a közmédiát, de módosul a tanácsának és vezérigazgatójának megválasztása. Az igazgatót az STVR kilencfős tanácsa választja, a kulturális miniszter négy tagot nevez ebbe a testületbe, a többi ötöt a parlament választja meg, a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján.

Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén. A közszolgálati média nevét is megváltoztatják, mivel a jelenlegi megnevezés a beadvány kidolgozói szerint degradálta az államalkotó (szlovák) nemzetet.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program