Az RTVS fekete napja: a közmédia elfoglalása ellen tiltakoztak ma feketébe öltözve a közmédia munkatársai és támogatói

camera

1

Az RTVS fekete napja: a közmédia elfoglalása ellen tiltakoztak ma feketébe öltözve a közmédia munkatársai és támogatói

Fotó: Juraj Starovecký/Facebook 

Megosztás

Fekete ruhába öltözve tiltakoznak ma a közmédia függetlenségének támogatói a kormány által tegnap elfogadott törvényjavaslat ellen. A közmédia munkatársai is tiltakozóakciót szerveztek, ami nem tetszik a koalíció és néhány koalíciót támogató politikusnak.

Feketébe öltözve tiltakoztak ma a közmédia dolgozói, akik csak a munkájukat végeznék. Úgy vélik azonban, hogy a kormány által tegnap elfogadott törvényjavaslat, amely megszünteti az RTVS-t és létrehozza az STVR-t ezt nem teszi lehetővé. „Az RTVS dolgozói nem politizálni akarnak, hanem egy olyan munkahelyet, ahol legjobb tudásuk szerint, félelem, kompromisszumok és politikai nyomás nélkül dolgozhatnak a köz javára” – írták tiltakozó közleményükben a Pátria rádió munkatársai, akik szintén csatlakoztak a tiltakozáshoz. –

Amennyiben a politikusok elfoglalják a közmédiát, azt hatalmuk és érdekeik kiszolgálójává tehetik. Ha ez bekövetkezik többé nem garantálható az RTVS objektivitása, függetlensége, amelyet nemcsak a törvény de az etikai kódex is köt.”

A törvény tervezett elfogadása ellen tiltakozik Lovász Attila, az RTVS magyar adásának vezetője is, aki szerint az intézmény kontinuitása került veszélybe a kormány „zsákmányszerző” hozzáállásával. „Mindenki pótolható, de nem mindegy mikor és milyen motivációval történnek a váltások. Főleg nem akkor, amikor egy-egy közintézmény kereteinek változtatása zsákmányszerző módon zajlik” – írta bejegyzésében Lovász.

Feketében vezetik a műsorokat

A köztelevízió munkatársai feketébe öltözve jelentkeznek be a hírműsorokba, és feketébe öltözve vezetik a műsorokat is. A tiltakozáshoz nemcsak a képernyőn megjelenő műsorvezetők csatlakoztak, hanem a háttérdolgozók, a kameramanok, a dramaturgok, a vágók és a műszaki háttérszemélyzet is. A törvény elfogadása elleni tiltakozást korábban már több mint 1000 dolgozó írta alá.

A kormány szerdán elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a jelenlegi közmédiát, az RTVS-t (Rozhlas a televízia Slovenska) és egyben létrehozza helyette az STVR-t (Slovenská televízia a rozhlas). A módosítás legfontosabb célja az RTVS jelenlegi vezetőinek, köztk Ľuboš Machaj vezérigazgatónak az eltávolítása. Az ő megbízatása a törvény életbe lépésével automatikusan megszűnik, utódját pedig már nem a parlament, hanem egy kilenctagú, a kormány és a koalíciós többségű parlament által kiválasztott testület végzi majd.

Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul

A parlamenti ellenzék is támogatja a közmédia munkatársainak tiltakozását. Az SaS nem zárta ki, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt. Branislav Gröhling, a párt elnöke ugyan elismeri, hogy a kormány által elfogadott változat enyhébb a márciusban bemutatott tervezethez képest, kiesett belőle a „cenzortanácsnak” is nevezett programtanács, de még mindig a szocialista rendszer gyakorlatára emlékeztet. Gröhling szerint ez a változat is ellentétes az Európai Unió médiaszabadságot biztosító egyezményével.

A közmédia elfoglalását elítéli a Progresszív Szlovákia és a KDH is. Michal Šimečka (PS) pártelnök szerint készek tiltakozó nagygyűléseket is szervezni az RTVS megmentése érdekében, de ezt a többi ellenzéki párttal egyeztetve szeretnék megtenni.

A kulturális minisztérium és Gyimesi elítéli a közmédia dolgozóinak tiltakozását

Lukáš Machala, a kulturális minisztérium hivatalvezetője, aki aktívan részt vett a közmédia elfoglalásának kidolgozásában, „politizálással” vádolja a közmédia tiltakozó dolgozóit. Szerinte éppen a dolgozók „ölték meg” a közszolgálatiságot a közmédiában.

Machala véleményéhez csatlakozik Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke is. „Az RTVS »függetlenségének« megmentését célzó kampány eleve hamis” – állítja Gyimesi.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program