Pénztárcákat bekészíteni: jelentősen drágulhat a kenyér, a kifli és a tészta

camera

1

Pénztárcákat bekészíteni: jelentősen drágulhat a kenyér, a kifli és a tészta

Mindennapi, de drága (Fotó: Paraméter) 

Megosztás

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) elnöke, Milan Lapšanský biztosra veszi, hogy nőni fog a kenyér, a kifli és egyéb pékáruk összege. A drágulás hátterében az áll, hogy az ágazatból rengetegen mentek korkedvezményes nyugdíjba.

“Ez volt a szlovák munkaerőpiac történetének egyik legnagyobb munkaerő-kiesése. Ez a pékáruk, cukrásztermékek és tésztatermékek áremelkedésében fog megmutatkozni. Egyre többe kerül munkaerőt szerezni, ráadásul ez nem is mindig sikerült” – nyilatkozta Lapšanský.

A szövetség szerint a múlt évben 47 ezer ember ment korkezdvezményes nyugdíjba. Az elmúlt évekhez képest ez hatalmas növekedésnek számít, hiszen azelőtt ez a szám valahol 14 ezer körül mozgott.

“Ez háromszoros emelkedést jelent, amely jelentősen rontotta a pékek, cukrászok és tésztagyártók termelési kapacitását. Iparunkban Szlovákia-szerte több mint 12 000 alkalmazott dolgozik, és mi adjuk a szlovák élelmiszeripar több mint egyharmadát. Ráadásul nincs még kidolgozva semmiféle munkaerőpótló mechanizmus sem” – mondta az SZPCC elnöke, hozzátéve, hogy mindezen költésegeket kénytelenek lesznek beépíteni az árakba.

Hogy mennyivel drágul majd a kenyér, a kifli és egyéb pékáruk, azt Lapšanský nem tudta pontosan megmondani, szerinte sok függ majd a kereskedőktől is.

A szövetség továbbá üdvözölte a korkedvezményes nyugdíj körüli nemrég meghozott változtatásokat.

Minden, amit a hamarosan életbe lépő, új korkedvezményes nyugdíj rendszeréről tudni kell:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program