„Az egész ország sikere volt, minden egyes állampolgáré” – Szlovákia nem lehet csak papíron az EU és a NATO szövetségese Čaputová szerint

camera

1

„Az egész ország sikere volt, minden egyes állampolgáré” – Szlovákia nem lehet csak papíron az EU és a NATO szövetségese Čaputová szerint

Fotó: TASR - Pavol Zachar 

Megosztás

Húsz évvel az EU- és NATO-csatlakozás után is fontos, hogy Szlovákia mindkét szervezetben valódi, megbízható és konstruktív partner legyen, ne csak papíron legyen a többi tagállam szövetsége – jelentette ki Zuzana Čaputová kedden azon az ünnepi rendezvényen, melyen emlékérmet adott át 28 személynek Szlovákia EU- és NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából a csatlakozási folyamatokban való közvetlen szerepvállalásukért.

A két szervezethez való csatlakozást az egyik legfontosabb és legsikeresebb pillanatnak nevezte az ország történetében. „Valóban az egész ország sikere volt, minden egyes állampolgáré” – hangsúlyozta. Felidézte a belépés jelentőségét, és azt, hogy hogyan változtatta meg az ország mindennapi életét. „Az infrastrukturális fejlesztésekben, a munkahelyteremtésben, és az ország biztonságának megteremtésében” – tette hozzá.

Beszédében az államfő azt is leszögezte, az évfordulót sem szentelhetjük csakis az ünneplésnek, az EU- és NATO-tagság értékelésére is ki kell térni abból a szempontból, hogyan sikerült Szlovákiának formálnia a két szervezetet, és érvényesíteni saját érdekeit. „Egyértelműen akkor voltunk a legsikeresebbek, amikor következetes és olvasható partnerei voltunk a többi tagállamnak. Éppen ez teremtett számunkra számos lehetőséget és előnyt, amelyeket máig élvezünk” – szögezte le az államfő.

Arra is rámutatott, hogy bár az EU és a NATO is átalakult az elmúlt húsz évben, a csatlakozáskor lefektetett alapvető szabályok továbbra is érvényesek. „Minden tagállamnak működő demokráciának kell lennie” – húzta alá. Szlovákiának is kötelessége megőrizni a demokrácia alapértékeit. „Úgy tekintsünk ezekre az értékekre és védjük őket, mint amelyek lehetővé tették belépésünket a szövetségekbe” – figyelmeztetett. „Ezeknek az értékeknek a tisztelete a legerősebb kötelékünk a többi tagállammal, és mindenekelőtt az állampolgárainknak nyújtott előnyök zálogát jelentik” – zárta az államfő.

Az államfőtől Miroslav Adamiš, Bugár Béla, Martin Bútora, Milan Cerovský, Mikuláš Dzurinda, Andrea Matisová Elscheková, Ján Figeľ, Radovan Geist, Oľga Gyarfášová, Pavol Hrušovský, Peter Javorčík, Radovan Javorčík, Milan Ježovica, Rastislav Káčer, Ivan Korčok, Katarína Kováčová, Katarína Mathernová, Andrej Matišák, Rudolf Schuster, František Šebej, Maroš Šefčovič, Vladimír Šucha, Magdaléna Vášáryová, Peter Weiss, Miroslav Wlachovský vehetett át emlékérmet a csatlakozás évfordulóján, és in memoriam megkapta Vladimír Jakabčin, Eduard Kukan és Jozef Stank.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program