A Malina Hedvig ügyét megíró Vrabec Máriát fenyegetik névtelen levélben, közben Fico lassan elfogalja az igazságszolgáltatást is

Post Image

A Malina Hedvig ügyét megíró Vrabec Máriát fenyegetik névtelen levélben, közben Fico lassan elfogalja az igazságszolgáltatást is

Headphones icon
05:52
camera

2

A Malina Hedvig ügyét megíró Vrabec Máriát fenyegetik névtelen levélben, közben Fico lassan elfogalja az igazságszolgáltatást is

Ezrek tüntettek Pozsnyban a közmédia védelmében (Fotó: Cséfalvay Á. András)  

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

2006 augusztusában, a választások és a kormányalakítás után néhány hónappal Nyitrán ismeretlenek megverték Malina Hedvig egyetemistát, aki éppen a vizsgájára sietett. A hátára azt írták: Maďari za Dunaj! Az elkövetőket máig nem ismerjük. 2006 tavaszán a Robert Fico vezette Smer alakított kormányt az SNS és az akkor még létező HZDS támogatásával.

12 éve elsősorban az SNS kormányra kerülése növelte a feszültséget, keltette a hangulatot a szlovákiai magyarok ellen, de a Smer sem maradt le nagyon mögötte. A hangulatkeltés akkor megtette a hatását.

Ma már a HZDS nem létezik, de a kormányban újra a Smer a legerősebb párt, amelyet az SNS és a Hlas támogat. Robert Fico miniszterelnök és pártja már több éve az újságírókat, a mainstream médiát hibáztatja. Ficónak már 2018 előtt sem volt felhőtlen a kapcsolata a médiával, de miután Ján Kuciaknak és kedvesének a meggyilkolása után kénytelen volt távozni a kormányfői posztról, Fico média elleni támadásai még durvábbá váltak. A tavalyi választási győzelme után még nagyobb fokozatra kapcsolt, és kormányfőként az újságírókat szidalmazó, pellengérre állító szavainak a súlya is nagyobb. A kormány össztűz alá vette a közszolgálati médiát, szinte nincs koalíciós sajtótájékoztató, amelyen valamelyik politikus ne a „liberális médiát” szidná. A közbeszéd egyre durvább, Fico és a kormány egyes politikusai szinte név szerint támadnak újságírókat, a neki nem tetsző médiának nem válaszolnak, a vitaműsoraikban nem vesznek részt. Egyre több szlovák újságíró kap életveszélyes fenyegető üzeneteket, vannak, akik inkább egy időre visszavonulnak.

Az újságírók szidalmazása sajnos „megtetszett” néhány szlovákiai magyar politikusnak is. Nem biztos, hogy Ficótól, lehet, hogy Orbántól vették a mintát, de ez mindegy is. A liberális média szidalmazása megtette hatását, a szlovákiai magyar újságíróknak küldött fenyegető üzenetek egyre gyakoribbak, most Vrabec Mária is kapott egy újabbat.

Vrabec Mária, a Vasárnap riportere egyenesen a postaládájába kapta a fenyegető, névtelen üzenetet. Ő volt az, aki a legtöbbet foglalkozott Malina Hedvig ügyével, ő az, aki az ügyről könyvet írt. Most „rossz magyar” lett, mert bírálni mert néhány szlovákiai magyar politikust.

Bízzunk abban, hogy az ügy itt megáll, nem fajul tovább, tényleges tettlegességre nem kerül sor, és később, esetleg majd a tettes/tettesek kilétére is fény derül. De abban biztosak lehetünk, hogy az ilyen névtelen leveleknek kedvező környezet kialakításában benne van a keze sok politikusnak, köztük szlovákiai magyar politikusoknak is.

Ezrek védték az RTVS-t

Ma újra több ezer ember tüntetett Pozsonyban a közszolgálati média védelmében. A tüntetést a Progresszív Szlovákia kezdeményezte, a kormánytól a közszolgálati média átalakításának leállítását követelik. A kormány már elfogadta a vonatkozó törvényt amely egyrészt megszünteti a jelenlegi RTVS-t, és létrehozza az STVR-t.

Az ellenzék szerint a törvénytervezet legfontosabb célja a közmédia jelenlegi vezetőinek leváltása és a politikai ellenőrzés megerősítése az intézmény felett.

A javaslat szerint új igazgatót egy kilenctagú tanács választja majd, amelynek tagjait a koalíció – a kormány és a parlament – nevezi ki. A tervezet tárgyalását jövő héten kezdi a parlament.

Fico az igazságszolgáltatást is elfoglalná

A parlament ma leváltotta posztjáról Andrej Majerníkot és Ján Mazákot, a Bírói Tanács két tagját. Mazák néhány hete még a Tanács elnöke volt, mindkettőjüket a parlament választotta meg még az előző ciklusban. A leváltásukkal folytatódik a Robert Fico indította támadás az igazságszolgáltatás függetlensége ellen.

Fico már korábban is bírálta Mazákot, mert a Bírói Tanács elnökeként nem indított eljárást a Fico számára kellemetlen bírók, például Juraj Kliment és társai ellen.

A kormányfő azonban már a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Ján Šikutát sem kíméli, mert az nem volt hajlandó kiadni a kormánynak a bíróság hatáskörébe tartozó ügyeket. A Tanács az igazságszolgáltatás egyik legfontosabb eleme, ez nevezi ki és válthatja le a bírókat, ez indíthat fegyelmi eljárást ellenük. Nem véletlen tehát, a koalíció igyekezete, hogy minél nagyobb befolyást szerezzen a tanácsban. A most leváltott két tag utódját várhatóan a következő parlamenti ülésen választják meg, csak bízhatunk abban, hogy Štefan Harabin nem lesz köztük.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program