Több mint 200 iskola kapott fenyegető üzenetet, a NAKA átvette a nyomozást

camera

1

Több mint 200 iskola kapott fenyegető üzenetet, a NAKA átvette a nyomozást

TASR-felvétel 

Megosztás

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indított nyomozást a bombafenyegetéssel kapcsolatban, amely több mint kétszáz iskolát érintett egész Szlovákiában – számot be róla a rendőrség a Facebook-oldalán.

A rendőrség azonnal végrehajtott minden szükséges intézkedést, hogy megakadályozza azokat a lehetséges következményeket, amikkel az iskolákat megfenyegették. A hatóság szerint a bombafenyegetés több mint 200 iskolát érintett, köztük a Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Komáromi járásban lévőket is.

„A rendőrség nem vesz félvállról ilyen fenyegetéseket, ezért az intézkedések végrehajtásába a NAKA tagjai mellett további rendőregységeket is bevontunk. Pontosabban tűzszerészeket, kutyás rendőröket, illetve a kerületi igazgatóságok rendészeti egységeit” – közölte a rendőrség.

A hatóság kapcsolatban van az egyes iskolákkal, amelyek teljes mértékben együttműködnek. A rendőrség hozzátette: múlt héten több mint 120 iskolának küldtek hasonló fenyegető üzenetet Pozsony megyében.

Akárcsak a múlt heti, pozsonyi iskolákat fenyegető e-mail, a mostani is orosz e-mail-címről érkezett. Az állítólagos támadó Allahot emlegeti és közli, hogy több robbanóanyag van az iskolában, és nagy támadásra készül. Arról is írt, hogy robbanószerekkel teli teherautókkal akar támadni.

A begyűjtött bizonyítékok alapján a NAKA nyomozója mindkét esetben terrortámadás különösen súlyos bűntettének ügyében indított nyomozást, amiért az elkövetőt 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztés, vagy életfogytiglan tartó börtönbüntetés fenyegeti.

A hatóság intenzíven dolgozik az e-mailek eredetének kiderítésén, illetve együttműködik további biztonsági hatóságokkal és külföldi partnerekkel. A rendőrség intenzíven végrehajt minden intézkedést annak érdekében, hogy megóvják Szlovákia lakosságának a testi épségét és életét – közölték.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program