Nem ítélte el a szlovák parlament az Ukrajna elleni orosz háborút

camera

1

Nem ítélte el a szlovák parlament az Ukrajna elleni orosz háborút

Fotó: TASR 

Megosztás

Nem szavazta meg kedden a parlament az Ukrajna ellen indított orosz háború második évfordulójára előterjesztett elítélő határozatot.

A javaslatot még februárban nyújtották be ellenzéki képviselők. Ezzel akarták rábírni a kormányzó többséget, hogy a külföld és a hazai választók előtt is egyértelműen valljon színt a katonai agresszióval kapcsolatban.

„Ha a kormánypárti többség nem szavazza meg ezt a határozatot, hogy megfeleljen a kormánypárti szavazók elvárásainak, akkor leleplezi magát a hazai választók többi része és a külföld előtt: az agresszor érzéketlen támogatójává válik, és az EU-val és a NATO-val ellentétes álláspontra helyezkedik. Ha viszont megszavazzák a határozatot, akkor a választóik számára kiderül, hogy valójában becsapták őket a kampányban, és a kognitív gyengeségeiket használták ki csak azért, hogy hatalomra kerüljenek” – olvasható a határozati beterjesztésben.

A határozat szövege szerint a parlament ismét elítélte volna a teljesen indokolatlan, jogtalan és nem kiprovokált orosz támadást Ukrajna ellen. Elítélte volna továbbá azt az orosz állítást, hogy Ukrajnának nincs joga a létezéshez, továbbá leszögezte volna, hogy a támadással számos nemzetközi szerződést megsértett. Emellett felszólította volna Oroszországot a katonai műveletek azonnali leállítására.

A parlament nem fogadta el az ellenzék másik, szintén februárban beterjesztett, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálával kapcsolatos határozati javaslatot sem. A parlament ebben kötelezte volna a kormányt, hogy bekéresse Oroszország szlovákiai nagykövetét, és adjon át neki felszólítást Navalnij halála körülményeinek alapos kivizsgálására.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program