„Az önök DNS-e mint egy iránytű, a siker felé mutat” – Birkózók, kézisek és úszók az Év Sportolói Dunaszerdahelyen

camera

21

„Az önök DNS-e mint egy iránytű, a siker felé mutat” – Birkózók, kézisek és úszók az Év Sportolói Dunaszerdahelyen

Az év edzői, balról Debre Viktor, Gútay Straka Mária és Gaál Attila - Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Számos kategóriában hirdették ki és díjazták az Év Sportolóit egy gálaest keretén belül Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek VMK-ban.

A Szent György-napok már a számos korábbi vagy jelenlegi sportolót, sportvezetőt, testnevelő tanárt tüntettek ki Dunaszerdahelyen, immár tizedik éve viszont már külön köszöntik és díjazzák a Dunaszerdahely jó hírnevét országosan vagy nemzetközileg is öregbítő sportolókat.

„A sport nem csupán fizikai, hanem szellemi kiívás is, az érzelmek színpada, ahol minden egyes pillanatban megmutatkozik az emberi karakter és kitartás ereje. A legnagyobb csatákat az elménkben vívjuk, és a sport megtanít bennünket uralkodni felette” – jegyezte meg a gálán elhangzott beszéde elején Puha György dunaszerdahelyi alpolgármester.

Hozzátette, ezek az események remélhetőleg megerősítik bennünk a sport szeretetét és tiszteletét.

"Az önök DNS-e, mint egy iránytű, a siker felé mutat, hiszen az itt ülők különleges képességeik birtokában kitűnnek társaik közül és ezt a tehetséget szeretnék megmutatni a szélesebb közönségnek is, mert Dunaszerdahelyen van mire és van kire büszkének lenünk a sport területén is” – húzta alá Puha György.

Figyelmeztetett, hogy a sikeres sportolóknak vannak irigyeik is, ugyanakkor rámutatott, hogy „csak a kudarc az, ami könnyen elérhető. A siker ára a kitartás, az irigységért bizony meg kell dolgozni”. „Arra kérek mindenkit, legyünk bátran mindannyian sportolóink, fiatal tehetségeink lobbistái, az útjukba gördülő problémák hatékony megoldóemberei, hogy még sokáig tudják a dunaszerdahelyi sportvilág égboltját üstökösként bevilágítani” – szögezte le az alpolgármester.

Őt Nagy Krisztián, a képviselő-testület mellett működő sportbizottság elnöke követte, aki emlékeztetett, hogy mikor a bizottság megkapta asztalára a jelöltek listáját, szembesültek azzal, mennyi óriási sikert értek el a város sportéletének képviselői. „Amikor harcba szálltok, mi mindig ott vagyunk veletek gondolatban. Amikor süt a nap és amikor nem, amikor jön a siker és amikor nem, mi ott vagyunk veletek lélekben és próbálunk segíteni” – hangsúlyozta.

Ezt követően öt kategóriában osztottak díjakat, ezek közül kettőben, a 15 évnél fiatalabb, illetve a 15-20 év közti sportolók körében a Dunaszerdahelyi Birkózóklub dominált, felnőtt egyéniben az úszók, míg csapatban és az edzők körében a HC DAC női kézilabdacsapata.

A 15 évnél fiatalabb egyéni sportolók kitüntetésével indították a díjazásokat. Közülük az első helyen Kovács Péter birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub növendéke végzett, aki tavaly három országos bajnoki címet is nyert a sninai, bánovcei és dunaszerdahelyi megmérettetéseken, emellett két nemzetközi szabadfogású versenyen szintén a dobogó legfelső fokára állhatott.

A második Hegedűs Attila lett szintén a birkózóktól (2022-ben ő volt az Év Sportolója a legfiatalabbak közt), aki két országos bajnoki címmel zárta az évet, szabadfogásban Dunaszerdahelyen, kötöttfogásban pedig Privigyén végzett az első helyen, de győzni tudott Nyitrán, a csehországi Hradec Královéban és Brünnben, valamint egy székelyföldi versenyen is.

A 16-20 éves egyéni sportolók mezőnyében immár harmadik éve (2022, 2023) sorozatban Hegedűs Réka végez az élen. Réka tavaly a sninai U20-as és a rimaszombati felnőtt bajnokságon is aranyérmes lett, de győzni tudott Brünnben és Privigyén is. Eredményeinek köszönhetően ott lehetett a jordániai U20-as világbajnokságon, ahol súlycsoportjában az 5. helyet birkózta ki.

Ebben a kategóriában a harmadik helyen végzett a dunaszerdahelyi birkózóktól Görcs Lara, aki 2023-ban kétszer is szlovák bajnok lett az U17-es korosztályban Rimaszombatban, illetve Nyitrán. A sninai U20-as országos bajnokságon, egy privigyei nemzetközi versenyen és a dunaszerdahelyi Csallóközi Kupán szintén győzött, az albániai U17-es Európa-bajnokságon pedig a 9. helyen végzett.

2022-ben a felnőtt sportolók, a csapatok és az edzők között is a dunaszerdahelyi birkózók taroltak, tavaly úgyszintén, idén azonban a klubnál bekövetkezett egyfajta szakadás, a tavalyi év felnőtt sportolója és edzője, Gaál Attila távozott a klubtól és megalapította a Gaál Wrestling Team-et. Ő idén az edzők között a harmadik helyen végzett, az év első felében ugyanis még a Dunaszerdahelyi Birkózóklubnál az irányítása alatt 27 dobogós helyezést értek el a birkózók a különféle országos versenyeken, ebből 13 első helyet.

A Dunaszerdahelyi Birkózóklub mellett a másik legsikeresebb klub idén a HC DAC női kézilabdacsapata lett, amely első helyen végzett a csapatok mezőnyében, miután történelmi sikert elérve tavaly első alkalommal megnyerte a 12 csapatos cseh-szlovák MOL Ligát, majd néhány héttel később szintén elsőként a szlovák bajnokságot, a Szlovák Kupában pedig második lett. A klubot 2016-ban alapították, negyedik éve szerepelt a legfelsőbb bajnokságban.

Az edzők körében első helyen végzett Debre Viktor, a női kézilabdacsapat vezetőedzője, második helyen pedig Gútay Straka Mária, a HC DAC U12-es csapatának edzője. Az U12-es lányok a 2022/23-as szezonban szlovák bajnokok és járási bajnokok lettek, és számos versenyen is az 1. helyen végeztek. Egy stupavai és egy zsolnai versenyen az elsőség mellett Lelkes Sofia lett a legjobb kapus. A fiatalabb diáklányok országos versenye is aranyérmet hozott. A korosztály legrangosabb európai tornáján Prágában 76 csapat mezőnyében a 2. helyet sikerült megszerezni, Nagy Jázmin pedig a legjobb játékos lett. Egy gútai és egy hajdúnánási viadalon 1. helyezést ért el a csapat, Csiba Liza pedig mindkétszer a torna legjobb játékosa lett.

A felnőtt egyéni sportolók körében az úszók domináltak, mint már fentebb írtuk, de két különböző csapatból. Tavalyi második helye után idén már az Év sportolója lett ebben a kategóriában Peter Plavec, a Sportfanatic úszója. Plavec a szlovéniai jegesúszó-világbajnokságon minden éremből szerzett egyet: 1000 m-en 1., 450 m-en 2., míg 200 m-en 3. lett. Az osztrák jegesúszó-bajnokságon 1000 m-en ezüst-, 250 m-en pedig aranyérem a mérlege. Az ausztriai Obertraunban zord körülmények között 200 és 500 m-en 1., 1000 m-en 2. helyezést ért el. A szintén ausztriai Ottensteinben megtartott maratoni úszóversenyen 14 km-en kategóriájában ő lett a győztes. A Szlovák Kupa somorjai fordulójában nyílt vízen nyerni tudott. A legnagyobb kihívás a spanyolországi Vigóban várt rá, ahol első szlovákiai versenyzőként teljesítette a 27 km-es távot az Atlanti óceánban.

Ebben a kategóriában a harmadik lett Nyáry Richárd a TopRunDS-től, aki a franciaországi jegesúszó-világbajnokságon a királyi, 1000 m-es távon 2., 500 m-en pedig a 4. helyen végzett. A téli úszók szlovéniai világbajnokságán 450 m-en és 1 km-en a világ legjobbja lett, 200 m-en pedig bronzérmes. Két ausztriai versenyt is megnyert a Hallstatti tónál, valamint Altenwörthben. A 2022/23-as szezonban a szlovák téli úszóbajnokság abszolút győztese lett, ami újabb bajnoki címet jelentett számára.

A korábban megszokottól idén kevesebb kategóriában szerepelt az első három között az Ippon karateklub, illetve a Varga Medgyes Renáta által alapított Megy Sportklub. Az Ippon Csiba Tibor révén idén egy második helyet gyűjtött be a felnőtt egyéni sportolók közt. A városi rendőrparancsnoki posztot is betöltő Csiba a 2023-as évvel kapcsolatban számos aranyéremmel büszkélkedhet a masters kategóriában. A shito-ryu karate és kobudo Európa-bajnokságon és világbajnokságon három-három elsőséget szerzett. A lengyelországi Polish Openen sem talált legyőzőre. Nem volt ez másképp a zsolnai és a nagysurányi felnőtt országos bajnokságon sem, amelyeken az 55 év felettiek mezőnyében egy, illetve két aranyéremmel gazdagodott.

A Megy Sportklubtól pedig Vodnyánszky Renáta, atléta, távolugró a 16-20 évesek között lett második az év sportolói között. Renáta a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon 23. lett. Egy budapesti felnőtt versenyen 5., a besztercebányai felnőtt országos bajnokságon pedig a 3. helyen végzett. A nagyszombati junior országos bajnokságon és az ugyanebben a városban megrendezett Atlétikai liga versenyen aranyérmet szerzett. Ami még kimaradt, hogy a csapatok mezőnyében az év sportolói között a második helyen végzett az FC DAC 1904 felnőtt focicsapata, amely a legfelsőbb bajnokságban (tavaly még Fortuna-liga) 2023-ban második lett, több klubrekordot, többek között a megszerzett pontok számának rekordját is megdöntve. 2023 harmadik legjobb csapata pedig a Dunaszerdahelyi Sakk Klub lett, amely a 2022/23-as bajnokságban már negyedszer lett a szlovák extraliga győztese, emellett különböző versenyekről 6 ezüstéremmel is büszkélkedhet. A Sakkcsapatok Európa Kupájában Albániában 84 csapatból 32. lett.

Akiről pedig még nem esett szó, az az SST Euromilk ifjú asztaliteniszezője, Novotný Adrián, aki a 15 évnél fiatalabbak kategóriában lett harmadik. Adrián idén a diák I. ligában egyéniben az 1. helyen áll, a 2022-23-as idényben bajnok lett. A fiatalabb diákok országos bajnokságán 2022-höz hasonlóan a 2. helyen végzett. A felnőtt III. ligában a legjobb játékosok közé tartozik, úgy, hogy még csak 14 éves lesz. Évek óta jó eredményeket ér el, aminek köszönhetően bekerült a szlovák válogatottba is.

Idén az Év sportolója díjátadó gála egy új kategóriával bővült, a képviselő-testület határozat alapján a jövőben a fogyatékkal élő sportolókat is díjazzák. Erre a díjra jelölték a Pro Urbe Juvenis elismerést már elnyerő Husvéth Rebekát, aki a boccia sportágban a tavalyi portugáliai világbajnokságon 2. helyezést ért el, ám jelölő szervezete, a Rebeka DS nem sportszervezet, emiatt a szabályok szerint nem kaphatott díjat, egy oklevéllel azonban így is gratuláltak neki.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program