Eldőlt, mikor folytatódik a tanítás az iskolákban a keddi bombafenyegetések után

camera

1

Eldőlt, mikor folytatódik a tanítás az iskolákban a keddi bombafenyegetések után

Illusztrációs felvétel (TASR) 

Megosztás

Az iskolákat jelenleg nem fenyegeti újabb veszély, ezért csütörtökön (május 9-én) zavartalanul folytatódhat a tanítás.

A rendőrség ellenőrizte az összes iskolát, ahol kedden (május 7-én) bombafenyegetést jelentettek.

Mivel nem áll fenn közvetlen veszély, ezért nem szükséges bezárni az oktatási intézményeket, a tanítás tehát a május 8-i ünnep után május 9-én, csütörtökön zavartalanul folytatódhat.

A rendőrség előzetes megállapításai szerint bombafenyegetésről szóló bejelentések esetén kibertámadásról, illetve hibrid fenyegetésről volt szó, a nyomozás még tart – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az oktatásügyi minisztérium kommunikációs osztálya.

A keddi fenyegető e-mailek után továbbiak már nem érkeztek.

Tegnap történt:

“Köszönjük minden igazgatónak, tanárnak és iskolai dolgozónak a felelősségteljes hozzáállást és a válsághelyzet kezelésében nyújtott segítséget. Köszönet a rendőrségnek a szakmai elkötelezettségért, támogatásért és együttműködésért” – hangsúlyozta Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter.

A tárcavezető továbbá köszönetet mondott a szülőknek is a megértésért és a bizalomért. A minisztérium kapcsolatban áll a rendőrséggel és a belügyminisztériummal, figyelemmel kísérik a helyzetet, és készek minden szükséges intézkedést megtenni a szlovákiai oktatási rendszer biztonsága és integritása érdekében.

A miniszter szerint az ilyen típusú támadások egyértelműen azt mutatják, hogy növelni kell az állam ellenállását a hibrid fenyegetéssel szemben. “Az ilyen típusú támadások jellege kihívást jelent, mert félelmet kelthetnek, károkat okozhatnak, vagy megzavarhatják a gyerekek oktatását” – hangsúlyozta.

Drucker szerint a minisztérium teljesíti a kormány programnyilatkozatából a hibrid fenyegetéssel szembeni ellenállás fokozásáról szóló vállalást. „Április óta működik például a tárcánál a stratégiai kommunikáció főosztálya, az iskolák digitális infrastruktúrájának területére tervezett beruházások is a kiberbiztonság területére fókuszálnak” – zárta.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program