Egyszerűsödik a medvék kilövése, a parlament jóváhagyta a módosítást

camera

1

Egyszerűsödik a medvék kilövése, a parlament jóváhagyta a módosítást

Illusztrációs felvétel (TASR) 

Megosztás

Kedden jóváhagyta a parlament a környezetvédelmi és tájvédelmi törvény módosítását, amely a medvék kilövését is szabályozza.

A környezetvédelmi tárca törvénymódosításának célja a medveállomány túlszaporodása miatt előállt helyzetek kezelése, gyorsított eljárásban tárgyalt róla a parlament.

A módosítás szerint barnamedve felbukkanása miatt ugyanúgy rendkívüli helyzetet lehet hirdetni egy-egy településen, mint földrengés vagy terrortámadás miatt. Egyúttal kimondja, hogy meg kell szüntetni azokat az etetőhelyeket és egyéb lehetséges táplálékforrásokat, amelyek lakott területre csábítják a medvéket. Ha ez nem segít, és kiderül, hogy a medve nem ezek miatt téved lakott területre, akkor külön engedélyt lehet kiadni a problémás, emberekre veszélyt jelentő egyedek kilövésére.

A cél, hogy szükség esetén a mentességeket a lehető leghamarabb ki lehessen adni, ezért mellőzhető a közigazgatási eljárás.

Az eredeti javaslat a „nagytestű ragadozó” kifejezésre hivatkozott, végül azonban a képviselők változtattak a megfogalmazáson, az új jogszabály tehát csak a barnamedvével kapcsolatos ügyekre vonatkozik.

Az új jogszabály a kihirdetése napján lép hatályba.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program