A NASA ismét elhalasztotta a Boeing első, embert szállító űrhajójának indítását

camera

1

A NASA ismét elhalasztotta a Boeing első, embert szállító űrhajójának indítását

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

A NASA műszaki okok miatt kedden ismét elhalasztotta a Boeing első, legénységet szállító Starliner űrkapszulájának legutóbb május 25-re kitűzött indítását - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A közlemény szerint tovább vizsgálják a héliumszivárgás okát, ami miatt a hétvégén május 25-re halasztották az űrhajó indulását. Az újabb lehetséges indítási dátumról azonban még nem döntöttek a szakértők.

Az űrhajó eredetileg május 6-án kelt volna útra Floridából, de a  felszállást lefújták az Atlas hordozórakéta egyik szelepével kapcsolatban felmerült probléma miatt. Az Atlas rakétát a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata építette.

A Boeing Starliner űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának, amely már 2021 óta végzi ezt a feladatot.

A Starlinert a NASA két tapasztalt űrhajósa, Butch Wilmore és Suni Williams teszteli az első úttal, mielőtt az űrhivatal engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az űrállomásra és vissza.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program