Hadat üzent a rendőrség a Fico elleni merényletet pártolóknak, a főügyész arra kér mindenkit, hogy ne találgassanak

camera

1

Hadat üzent a rendőrség a Fico elleni merényletet pártolóknak, a főügyész arra kér mindenkit, hogy ne találgassanak

Fotó: TASR 

Megosztás

Szerdán délelőtt a legfelsőbb biztonsági vezetők tájékoztattak a Robert Fico kormányfő elleni merénylettel kapcsolatos fejleményekről.

Maroš Žilinka főügyész is részt vett Biztonsági Tanács szerdai ülésén.

"Felelősséggel elmondhatom, hogy az ország biztonságáért felelős összes állami szerv teljes mértékben tudatosítja, hogy milyen helyzetben vagyunk" - mondta a főügyész, kiemelve, mindenki tisztában van a kompetenciájával, és úgy alkalmazza azt, hogy az állampolgárok biztonságban érezzék magukat.

A Főügyészség figyelemmel kíséri a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet ügyét, és egyúttal embargót rendelt el.

Žilinka a szerdai sajtótájékoztatón arra a felvetésre is reagált, hogy a cselekmény miért nem minősül terrortámadásnak. „Még ez a jogi minősítés sem kizárt” – mondta, hozzátéve, a jogi minősítés későbbi módosítása is lehetséges.

A főügyész arra kért mindenkit, így a médiát is, hogy mértéktartással tájékoztassanak a miniszterelnök elleni támadásról. Žilinka azt állítja, hogy a bűnüldöző hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a bűncselekményt észszerű időn belül és törvényes módon tisztázzák.

„Mindenről tájékoztatni fogják a nyilvánosságot, amint azt a helyzet lehetővé teszi. Tartózkodjunk a találgatásoktól és a hipotézisektől” – nyomatékosította.

A rendőrség 48 esetet vizsgál bűncselekmény nyilvános pártolásának gyanúja miatt – tájékoztatott Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter. Szerinte ez a szám a nap végére megduplázódhat, hiszen összesen száz bejelentett esetük van.

A belügyminiszter szerint több tisztviselőnek, köztük az ellenzéknek is személyi védelmet nyújtottak, miután fenyegetéseket kaptak.

“Nem teszünk kivételt az ellenzék és a koalíció között” – mondta, majd ismét felszólított mindenkit, hogy fejezzék be a gyűlöletbeszédet.

Egyelőre nem fontolgatja a kormány a rendkívüli állapot bevezetését a miniszterelnököt ért támadás után, bár a biztonsági helyzet rendkívüli a kormány illetékesei szerint. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy nagyra értékelik a demokráciát, amelynek része a szólásszabadság is, éppen ezért a represszió nem helyénvaló ebben a helyzetben sem.

Aktuális

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program