George Clooney felesége nagyon fontos szerepet játszik egy nemzetközi joggal kapcsolatos ügyben

  • Bulvár
camera

1

George Clooney felesége nagyon fontos szerepet játszik egy nemzetközi joggal kapcsolatos ügyben

-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons) 

Megosztás

George Clooney felesége, Amal Clooney emberi jogi ügyvéd egyike annak a jogi szakértőkből álló csoportnak, akik azt tanácsolták a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének, hogy kérjen letartóztatási parancsot Izrael és a Hamasz legfelsőbb vezetői ellen.

A testületet a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan hívta össze, és azzal bízta meg a csoportot, hogy vizsgálják felül a három Hamasz-vezető és két izraeli politikus, köztük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elleni letartóztatási parancsok iránti kérelmet alátámasztó bizonyítékokat és jogi elemzéseket – írja a CNN.

Hétfőn részletes jogi jelentést adtak ki, amelyben a testület kijelentette, hogy „ésszerű alapjaik vannak azt hinni”, hogy a letartóztatási parancsban megnevezett személyek háborús bűnöket vagy emberiesség elleni bűnöket követtek el.

Clooney, aki tömeges atrocitások áldozatait is képviselte, online kritikákkal szembesült, amiért nem szólalt meg Izrael Gázai ostromával kapcsolatban. A hétfőn a Clooney Foundation for Justice weboldalán megosztott nyilatkozatában kifejtette, hogyan került kapcsolatba Khannal.

„Több mint négy hónappal ezelőtt a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze felkért, hogy segítsek a háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűnökkel gyanúsítottak bizonyítékainak értékelésében Izraelben és Gázában” – áll a nyilatkozatban.

„Elfogadtam, és csatlakoztam egy nemzetközi jogi szakértőkből álló testülethez, hogy elvégezzük ezt a feladatot.”

Kijelentette, hogy a testület megállapításai „egyhangúak” voltak, annak ellenére, hogy különböző háttérrel rendelkeztek.

„Azért szolgáltam ebben a testületben, mert hiszek a jogállamiságban és a civil életek védelmének szükségességében. A civileket háborúban védő törvény több mint 100 éve fejlődött ki, és a világ minden országában érvényes, függetlenül a konfliktus okaitól” – áll Clooney nyilatkozatában.

A nyolcfős jogi testület neves jogi szakértőkből állt, köztük Theodor Meronból, a volt Jugoszlávia Nemzetközi Törvényszékének korábbi elnökéből és Lord Justice Fulfordból, a Nemzetközi Büntetőbírásg egykori bírójából. Clooney nyilatkozata szerint ők „egyhangúlag megállapították”, hogy a bíróságnak joghatósága van a palesztin területeken és palesztin állampolgárok által elkövetett bűncselekmények felett.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program