Norvégia, Írország és Spanyolország bejelentette, hogy elismerik a palesztin államot, Izrael máris bekérette a nagyköveteiket

camera

1

Norvégia, Írország és Spanyolország bejelentette, hogy elismerik a palesztin államot, Izrael máris bekérette a nagyköveteiket

Fotó: AP/TASR 

Megosztás

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit, miután bejelentették, hogy a jövő héten elismerik a palesztin államot.

Az izraeli külügyminiszter szerint a Palesztinát elismerő országok “úgy döntöttek, hogy aranyérmet adományoznak a Hamász gyilkosainak és erőszaktevőinek”.

A külügyminisztériumban levetítik nekik azt a 3 perces, a Hamász fegyveresei által készített videofelvételt, melyen öt, a határsávot monitorozó, fegyvertelen izraeli katonalány látható a Nahal Oz nevű laktanya elleni támadás idején, tavaly október 7-én. Ezt a dokumentumot, melyen brutálisan bánnak a véres ruhában, véres sebesülésekkel a padlón ülő vagy fekvő fiatal nőkkel, szerda este fogják bemutatni Izraelben. A felvételről egyértelműen kiderül, hogy a nőket megerőszakolták.

Izrael azzal érvel a három ország döntése ellen, hogy a palesztin állam egyoldalú elismerése ebben az időpontban az október 7-i Hamász terrortámadás jutalmazásaként értékelhető. A Hamász tavaly októberben betört Izrael déli részébe, ahol meggyilkolt mintegy 1200 embert, 252 embert pedig elraboltak, akik közül sokakat jelenleg is fogva tartanak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program