Felfüggesztették Ozorák Jolán büntetőpereit Dunaszerdahelyen

camera

1

Felfüggesztették Ozorák Jolán büntetőpereit Dunaszerdahelyen

Fotó: Paraméter 

Megosztás

A múlt héten felfüggesztették a a szubvenciós csalás ügyében folyamatban lévő második büntetőpert is Ozorák Jolán egészségi állapota miatt, a döntés jogerős, az ügyészség ugyanis lemondott arról, hogy panaszt tegyen ellene.

Ozorák Jolán ellen több per is folyamatban volt a Dunaszerdahelyi Járásbíróságon szubvenciós csalás ügyében. Az első 2014-ben került a bíróságra és 2015 márciusára írták ki az első tárgyalást. A későbbi, folytatólagosan elkövetett szubvenciós csalás ügyében 2015. október 30-án érkezett meg a vádirat a járásbíróságra – mint azt megtudtuk Jana Kondákorovától, a nagyszombati kerületi bíróságok szóvivőjétől.

Időközben mindkét perben cseréltek bírót, a korábban indult perben Marianna Kubicová, a későbbiben pedig Dana Molitorys járt el, ők mindketten 2022-ben érkeztek a Dunaszerdahelyi Járásbíróságra.

Molitorys bírónő a legutóbbi, február végi tárgyalást ugyanakkor meghatározatlan időre elnapolta, és felvetette az eljárás felfüggesztését. Mint azt a mostani, másik tárgyaláson megtudtuk, ez azóta meg is történt.

Az eljárás megszüntetését akkor rendelheti el a bíróság, ha teljesül a felsorolt körülmények közül az egyik, ez esetben az, hogy a vádlott hosszan tartó súlyos betegség miatt nem állítható bíróság elé.

Kubicová bírónő a múlt hétre kiírt tárgyalás elején jelezte, hogy néhány órával korábban zárt ajtók mögött határozott ennek az eljárásnak is a felfüggesztéséről. “A vádlott hosszan tartó rossz egészségi állapota miatt a kezelőorvosa továbbra sem javasolta számára a tárgyaláson való részvételt” – jegyezte meg a bírónő.

A vádlott védőügyvédje további orvosi szakvéleményeket nyújtott be a bíróságnak, valamint a másik perben született határozatot annak felfüggesztéséről. A bírónő erre úgy reagált, hogy az aktuális per felfüggesztéséről is már határoztak, így a másik felfüggesztésének ténye ezen már nem változtat.

A járási ügyészség jelen lévő ügyésze jelezte, hogy nem kíván panaszt tenni a felfüggesztés ellen, így az jogerőre emelkedett.

Ha viszont a körülmény, amely miatt az eljárás felfüggesztését elrendelték, megszűnik, akkor a per tovább folytatható. A bírónő figyelmeztetett is erre.

„A bíróság kéthavonta jelentést kér a vádlottat vizsgáló pszichológustól az aktuális egészségi állapotáról, hogy az javult vagy rosszabbodott, nem állítható-e bíróság elé anélkül, hogy fennállna a kockázata az egészségi állapota romlásának" - mondta.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kerül sor újbóli tárgyalási időpontok kiírására, csupán kézbesíteni kell a bíróságra a kéthavi orvosi jelentéseket, és míg azok nem teszik lehetővé a tárgyalás folytatását, addig nem írnak ki újabb tárgyalást. Elképzelhető persze, hogy erre már sosem kerül sor.

Amit az iskola mögötti gyanús ügyletekről és a szubvenciós csalás ügyéről tudni érdemes:

  • Plus 7 dní még 2013 novemberében tájékoztatott arról, hogy 2003-tól addig kb. 5,5 millió eurót fizetett az iskola bérleti díjként Ozorák Jolánnak, aki az iskola fenntartója (korábban igazgatója is), valamint azoknak az épületeknek a tulajdonosa volt, amelyeket az iskola használt. A lap szerint az iskola fenntartójaként a diákok után állami támogatást kapott az oktatásügyi minisztériumtól, majd ebből a támogatásból fizette ki a bérleti díjat saját magának. Ez a bérleti díj 2013-tól havonta több mint 41 ezer eurót tett ki, abban az évben pedig az államtól kapott támogatásból összesen 456 ezer eurót fizetett ki ilyen módon Ozorák Jolán fenntartóként saját magának, az épület tulajdonosának.
  • A Plus 7 dní szerint az oktatásügyi tárca az első ellenőrzéseket 2007-ben végezte, mégpedig a 2004-2005-ös évekre vonatkozóan. Ekkor arról határoztak, hogy az iskolának 17,9 millió koronát (kb. 600 ezer eurót) kell visszafizetnie az államkasszába, amiért a pénzügyi gazdálkodás elveit megsértette. 2008-ban újabb vizsgálat indult és a pénzügyminisztérium 2009-ben mintegy 152 ezer euró visszatérítéséről, valamint 150 ezer eurós pénzbírság és 33 ezer eurós további bírság kifizettetéséről határozott.
  • 2014 novemberében tettek vádemelési javaslatot Ozorák Jolán ellen szubvenciós csalás ügyében. A NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) egységei még 2013 decemberében tartottak razziát az iskolában, valamint a Plus 7 dní hetilap januári cikke szerint házkutatást Ozorák Jolán otthonában. Ez késmárki (Kežmarok) gyerekek alapiskolai bizonyítványának törvénytelen kiállításával függ össze, amelyet annak érdekében követhettek el, hogy a gyerekek a Magán Szakközépiskola késmárki kihelyezett tagozatának diákjai lehessenek. A vádemelési javaslat szerint Ozorák Jolán ez ügyben az egyik dunaszerdahelyi alapiskola igazgatónőjével egyezett meg arról, hogy a gyerekek ott fejezik be az alapiskolai tanulmányaikat. Az iskola kiállította a teszteket, amit a gyerekek kitöltöttek, majd megkaphatták a bizonyítványaikat.
  • A szubvenciós csalással azért a szakközépiskola fenntartóját vádolják, mert ő vehetett fel állami támogatást a gyerekekért. Az ügyészség tett egy javaslatot peren kívüli megegyezésre, ám Ozorák Jolán egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg annak 2014 decemberi megtárgyalásán.
  • A Plus 7 dní birtokába került az iskolánál tartott ellenőrzések eredményéről készült jelentés, mely az intézmény 2013-as könyvelését vizsgálta. Eszerint 2012 decemberében 482 ezer euró volt az iskola pénztárában, míg egy évre rá már csak 22 ezer. A pénzek vándorlásáról pedig három különböző, de ugyanolyan sorszámmal rendelkező pénztári bizonylatot nyújtottak be az ellenőröknek. Az első szerint előlegként fizettek 516 ezer eurót a fenntartónak, a másikon ugyanez az összeg egy követelés térítéseként szerepelt, míg a harmadikon az összeg 12 ezerrel alacsonyabb volt. Az ellenőrzés eredménye, hogy az iskolai pénztárból úgy emelték ki a pénzeket, hogy arról semmilyen rendes dokumentumot nem hagytak.
  • A lap arról is informált, hogy Ozorák fia, Radoslav Molnár, aki az iskola alkalmazásában állt korábban, hasonlóképp emelt ki majd tett vissza pénzeszközöket az iskola pénztárából, és Ozorák Jolán évi 33 ezer eurót költött fenntartóként autók és autóbuszok bérletére, de még a karbantartásukra is.
  • Az ellenőrök azt is megállapították, hogy az iskolával összefüggésben veszteséget könyveltek el, miközben a valóságban nyereségre tettek szert. Nyereség esetén a fel nem használt pénzeszközöket vissza kellett volna téríteni az államkasszába, ehelyett azt fiktív módon az iskola törzstőkéjeként könyvelték el. 408 ezer euróra tehető az az összeg, amit ilyen módon törvénytelenül használhattak fel. Mindemellett Ozorák Jolán mintegy 11 ezer euró értékben kölcsönt is felvett az iskolától.
  • 2015. júliusában az oktatásügyi minisztérium közigazgatási eljárást kezdeményezett az iskola iskolahálózatból való törléséről, ám a 2015/2016-os iskolaévben is folyósítottak 1,8 millió eurónyi normatív támogatást.
Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program