Második olvasatba utalták a képviselők az RTVS átalakításáról szóló tervezetet

camera

1

Második olvasatba utalták a képviselők az RTVS átalakításáról szóló tervezetet

Fotó: TASR 

Megosztás

A képviselők második olvasatba utalták azt a törvényt, amely a közszolgálati média működését hivatott megváltoztatni. Az első olvasatban 77 képviselő támogatta az RTVS megszüntetését, 53-an ellenezték, és senki sem tartózkodott, tájékoztatott a TASR.

A rendkívüli parlamenti ülés múlt hét szerdán vette kezdetét, de az ülést megszakították, miután Handlován merényletet követtek el Robert Fico (Smer-SD) kormányfő ellen.

Ezúttal sokkal nyugodtabb volt a hangulat a parlamentben. Csak néhány képviselő volt jelen az ülésteremben, a plenáris ülésen részt vevő Martina Šimkovičová (SNS) miniszter nem vett részt a vitában.

Az ellenzék kritizálta a javaslatot. A Progresívne Slovensko felszólította a kormánykoalíciót, hogy vonja vissza a törvényt, és adjon lehetőséget egy megfelelő diskurzusra ezzel kapcsolatban. „A javaslat egyetlen célja, hogy a kormány, azon belül is a kulturális minisztérium teljes hatalmat szerezzen a közmédia működése felett“ – mondta Zora Jaurová, a parlament mediális bizottságának alelnöke.

Az SaS és a KDH képviselői sem elégedettek a törvényjavaslattal. Branislav Gröhling, az SaS elnöke szerint a törvény elfogadása esetén a kormány a saját embereit ültetné a vezetői székekbe, így pedig teljes mértékben megszűnne közszolgálati média küldetése.

A Slovensko mozgalom szerint a törvény nem járul hozzá a társadalmi megbékéléshez, amelyet a Robert Fico kormányfőt ért merénylet után a koalíció is szorgalmazott.

A szavazást megelőző záróbeszédében Martina Šimkovičová kulturális miniszter kifejtette véleményét, miszerint a változások után a közszolgálati médiát a nagyobb pluralizmus fogja megkülönböztetni a kommersz és egyéb médiáktól.

A Hlas képviselői nem vettek részt a vita első napján.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program