Tavaly több mint kétezer 18 éven aluli személy eltűnését jelentették a rendőrségen, közülük 2245-öt találtak meg

camera

1

Tavaly több mint kétezer 18 éven aluli személy eltűnését jelentették a rendőrségen, közülük 2245-öt találtak meg

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Tavaly 2411 kiskorú és 18 év alatti fiatalkorú eltűnését jelentették be a rendőrségen, ebből 2245 esetet sikerült felkutatni. A TASR-t erről Zuzana Hrabovská, a rendőrfőkapitányság kommunikációs és megelőzési osztályának munkatársa tájékoztatta.


„Az élet és egészség közvetlen veszélyben lévő eltűnt személyek felkutatása során a rendőrség minden rendelkezésre álló formát és eszközt bevet, hogy egy cél – az emberi élet megmentése – érdekében egyesítse erőit” – hangsúlyozta.

Elmondásuk szerint néhány embert órákon vagy néhány napon belül találtak meg. “Sajnos nálunk is vannak olyan esetek, amikor egy gyerek hosszú időre, néha akár néhány évre is eltűnik” – mutatott rá.

Az eltűnt kiskorúak legnagyobb csoportját azok a gyermekek alkotják, akik a gyermekek szociális intézményből, illetve a menekültügyi intézményből szöktek meg. “Az eltűnésre példa az úgynevezett szülők általi elrablás is. Ezek olyan esetek, amikor az egyik szülő illegálisan tartózkodik külföldön a gyermekkel, Szlovákia területén kívül” – tette hozzá.

A rendőrség május közepén 67 eltűnt 15 év alatti kiskorút, valamint 157 olyan 15 és 18 év közötti fiatalkorút vett nyilvántartásba, akik nem tértek haza, hozzátartozóik pedig a rendőrség segítségét kérték.
Május 25-én a világ az eltűnt gyermekek világnapjáról emlékezik meg, hogy kifejezze szolidaritását azokkal, akiknek gyermekei nem tértek haza.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program