Akad egy szlovákiai falu, ahol senki nem tudja, ki a polgármester

camera

1

Akad egy szlovákiai falu, ahol senki nem tudja, ki a polgármester

Forrás: Google Street View 

Megosztás

Van egy falu a humennéi járásban, Nechválová Polianka, melynek lakossága a 2021-es adatok szerint mindössze 74 fő, ugyanakkor senki nem tudja egy ideje, hogy ki a polgármester.

A Joj TV helyi riportja szerint 2022-ben a választások során a két jelölt ugyanannyi szavazatot kapott, a második érvénytelen lett, és a harmadik is. Ezért nem tudja senki megválaszolni a kérdést, hogy itt akkor vajon ki a polgármester. Ez a különlegesség nemcsak az emberek közti viszonyok megromlására mutat rá, de egy hézagra is a törvényben.

Az egyik lakos azt mondta a tévének, hogy a falu polgárai egykor úgy éltek, mint egy család, most viszont teljesen két táborral oszlanak és mindkét tábor azt várja, hogy majd a másik cselekszik.

Legutóbb februárban tartottak itt választást, amelyet a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság azért mondott ki érvénytelennek, mert nem sokkal előtte annyian jelentkeztek be – nyilván célzattal – a faluba állandó lakhelyre, ahány szavazattal az egyik jelölt győzni tudott.

EP-választási interjúk:

Az egyik lakos szerint ha házról házra járnánk, tulajdonképpen 52 lakost sikerülne összeszámolni, választások előtt viszont ez a szám 110-re emelkedett. Mindkét jelölt a másikat gyanúsítja azzal, amit a bíróság megállapított.

Korábban Vladimír Megelát választották a lakosok több mint 20 éven keresztül, az utóbbi években viszont a falu egyik fele szembefordult vele. Ő nem kívánt hosszabban nyilatkozni a tévének, csak annyit közölt, hogy elfogadja a bíróság döntését.

A másik jelölt, Tibor Sisák viszont úgy véli, ő lett a polgármester a legutóbbi választások során, ő kapta ugyanis a legtöbb szavazatot – noha a bíróság érvénytelenítette a választást.

Matej Neuman belügyi szóvivő ennek kapcsán közölte, hogy a községekről szóló törvény szerint egy polgármester mandátuma az eskütétellel indul, viszont ha a bíróság érvényteleníti a választások eredményét, akkor az új polgármester mandátuma sem érvényes. Ilyenkor elvileg az eggyel korábbi választásokon érvényesen megválasztott polgármester marad a helyén.

A belügyminisztérium nem tud olyan faluról, ahol három egymást követő választás is érvénytelen lett. A legközelebbi terminus október, a helyiek szerint viszont az eredmény az lesz, mint legutóbb, hiszen az állandó lakcímüket a faluba bejegyeztetők legközelebb is szavazhatnak. A belügy szerint törvénymódosításra lenne szükség, hogy ilyen helyzetre is reagálni tudjanak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program