"Senkit nem akarok megijeszteni, de nem zárok ki semmit" – erős intézkedések jöhetnek, ha terrorcselekménnyé minősítik át a merényletet

camera

1

"Senkit nem akarok megijeszteni, de nem zárok ki semmit" – erős intézkedések jöhetnek, ha terrorcselekménnyé minősítik át a merényletet

Fotó: TASR 

Megosztás

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter kész felelősséget vállalni abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a biztonsági személyzet hibázott a Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök elleni támadás során.

A belügyminiszter és a KDH elnöke, Milan Majerský volt a vendége az RTVS Sobotné dialógy című szombati politikai műsorának.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a biztonsági őrök intézkedését illetően meg kell várni a szakértői elemzés eredményét.

“Ha bizonyos emberek hibáztak, felelősséget fognak vállalni érte” – jelentette ki Šutaj Eštok, hozzátéve, az alkotmányos tisztviselők védelmi hivatalának az igazgatója a teljes bizalmát élvezi.

“Meg kell várnunk az elemzés eredményét” – jegyezte meg Majerský, aki ezzel kapcsolatban egyelőre nem lát okot a miniszter esetleges menesztésére. Kiemelte, a KDH számára elengedhetetlen a hasonló helyzetek megelőzése, és ezzel a belügyminiszter is egyetért.

Akárcsak Maroš Žilinka főügyész, a belügyminiszter is elképzelhetőnek tartha, hogy a kormányfő ellen elkövetett merényletet terrorcselekménnyé minősítik át. Amennyiben ez megtörténik, Szlovákiában emelkedhet a terrorellenes intézkedések szintje.

"Senkit nem akarok megijeszteni, de nem zárok ki semmit" - húzta alá Šutaj Eštok.

A készülő biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a három legfőbb alkotmányos tisztségviselőnek mielőbb védett lakhatást biztosítsanak.

Civilek a Fico-merényletről:

EP-választási interjúk:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program