Tornádó volt Magyarországon, este akár Délnyugat-Szlovákiában is kialakulhat!

camera

8

Tornádó volt Magyarországon, este akár Délnyugat-Szlovákiában is kialakulhat!

A péntek délelőtti tornádó Magyarországon. Forrás: Nagy Martin (Időkép) 

Megosztás

Pénteken 11:30 körül tornádó alakult ki Magyarországon, az Alföldön, Szolnoktól délre.

A tornádóról készült videót az Időkép osztotta meg.

A környékbeli tornyos gomolyfelhőket, fejlődő zivatarfelhőket, valamint a Rákóczifalva és Rákócziújfalu közötti tornádót produkáló zivatarfelhőt Sziráki Patriknak is sikerült lefotóznia Martfűről, még mielőtt a forgószél létrejött volna. Ő maga is megfigyelte a felhő aljának forgását.

Sziráki Patrik fotói Martfűről:

A tornádó ún. nem-mezociklonális típusú volt. Ez a kifejezés arra utal, hogy nem szupercellás zivatarfelhő mezociklonjához kapcsolódott.

Nem mezociklonális tornádók kialakulásának egyik feltétele tartós, szinte egyhelyben álló, vagy lassan mozgó konvergenciavonal, más szóval összeáramlási vonal, ahol feláramlások alakulnak ki. A szélirányváltás vonala mentén jelentős a horizontális szélnyírás, azaz a vonal két oldalán eltérő a szélirány és a szélsebesség.

A horizontális szélnyírás függőleges tengelyű örvényeket hozhat létre az összeáramlási vonal mentén. Ezek a sekély örvények 4 km-nél kisebb átmérővel rendelkeznek, és mizociklonoknak hívjuk őket. Amennyiben ezek erőteljes feláramlással találkoznak, megnyúlnak, átmérőjük lecsökken, így az örvény forgása jelentősen felgyorsul és kialakulhat a tornádó.

Az alábbi ábrán a nem-mezociklonális tornádó kialakulását láthatjuk. A fekete ív a konvergenciavonal, a nyilak az áramlás irányát jelzik. Az összeáramlási vonalon A, B, C, és D betűkkel a mizociklonok vannak megjelölve. A három ábra különböző stádiumokat mutat be, balról jobbra haladva előre az időben.

camera

8

Tornádó volt Magyarországon, este akár Délnyugat-Szlovákiában is kialakulhat!

Forrás: oxfordre.com 

Ma délután, este akár Dél-Szlovákia nyugati és középső tájain is megfigyelhetünk nem-mezociklonális tubákat vagy tornádókat. Érdemes lesz tehát a gomoly- és zivatarfelhőket fotózni. A GFS modell nem-mezociklonális tornádó előrejelzése ma este 18 és 19 órára.

camera

8

Tornádó volt Magyarországon, este akár Délnyugat-Szlovákiában is kialakulhat!

Forrás: szupercella.hu 

Örömmel várjuk az időjárással kapcsolatos fotóitokat az idojaras@parameter.sk e-mail címünkre, s a felvételed bekerülhet a következő időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos cikkünkbe!

Civilek a Fico-merényletről:

EP-választási interjúk:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program