Elugrott megnézni a smeres miniszter a magyarok kenyerét Nyékvárkonyba, majd megsúgta, hogy az ukrán gabona megállíthatatlan

camera

41

Elugrott megnézni a smeres miniszter a magyarok kenyerét Nyékvárkonyba, majd megsúgta, hogy az ukrán gabona megállíthatatlan

Balról Katarína Roth Neveďalová EP-képviselő, Augustín Hambálek parlamenti képviselő és Richard Takáč földművelésügyi miniszter (Fotók: a szerző) 

Megosztás

A Magyarok Kenyere Program elnevezésű kárpát-medencei hagyományos búzaszentelő ünnepség nyitórendezvényére került sor a Csallóközben, Nyékvárkonyban (Dunaszerdahelyi járás) a Szlovák Agrárkamara szervezésében, melyre ellátogatott Richard Takáč földművelésügyi miniszter, Katarína Roth Neveďalová európai parlamenti és Augustín Hambálek szlovák parlamenti képviselő is, mindhárman smeresek.

A miniszter és a smeres delegáció szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett Nyékvárkony határába, az Agrosun Kft. Búzatáblájához, hogy megtekintse a terményt és részt vegyen a megáldásán. Tekintettel a múlt heti handlovái szörnyű eseményekre az ilyenkor szokottnál több volt a rendőr, akik gépfegyverekkel is nyomatékosították a biztonsági szintet.

Takáč minisztert és a delegáció többi tagját, a járási hivatalok és intézmények vezetőit, valamint a régió számos polgármesterét Patasi Ilona, az agrárkamara elnöke, valamint Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere üdvözölte, majd miután lezajlott a tervezett aktus az egyház képviselőivel, a társaság átvonult a helyi futballpálya melletti rendezvényhelyszínre.

Takáč elbeszélgetett Forró Krisztiánnal, a Magyar Szövetség elnökével és Patasi Ilonával, valamint helyi gazdákkal is, és megjegyezte többek közt azt is, hogy az ukrán gabona gyakorlatilag megállíthatatlan, mert itt hiába tiltjuk be, ha más EU-s tagországokba megérkezhet, onnan pedig már szabad az útja Szlovákiába is.

camera

41

Elugrott megnézni a smeres miniszter a magyarok kenyerét Nyékvárkonyba, majd megsúgta, hogy az ukrán gabona megállíthatatlan

Patasi Ilona és Richard Takáč 

Patasi Ilona mindenesetre büszkén tekintett a mai rendezvényre, hiszen mégiscsak egy kárpát-medencei jelentőségű, magyar kezdeményezésű eseményről van szó, mely „a gazdatársadalom segítő szándékú összefogásából indul ki, arra épít”. „A Magyar Örökség-díjas program a Kárpát-medencében az egyik legszélesebb, tömegeket megmozgató karitatív kezdeményezéssé vált. (…) Egy igazi sikertörténet, melynek alappillérei a hit, az alázat, a kitartás és az önzetlen segítőkész jó szándék a gazdák részéről” – fogalmazott.

Elárulta, hogy Szlovákia déli régióiban a gazdálkodók a tavalyi évben a sűrűn vetett gabonánál egy jó átlagos terméshozamot értek el, ám az jó eséllyel még ma is a raktáraikban van, mivel az Ukrajnából beáramlott olcsó gabona elárasztotta a piacot. Az ősszel betakarított termények, mint a kukorica, a szója és a napraforgó esetében a terméshozam gyengébb volt a hosszan tartó szárazság miatt, bevételeik így még az előállítási költségeiket sem fedezték.

„A gazdák ennek ellenére jó szívvel adakoztak. Tíz gyűjtőpontban, 220 adományozótól az összegyűjtött búzamennyiség 75 tonna volt, melyet a lakszakállasi mezőgazdasági szövetkezetben őröltek lisztté. A 30 tonnányi lisztadomány 2400 fő, óvoda, iskola, rászoruló családok, szociális és egyházi intézmények kedves lakóinak közellátását támogatta” – húzta alá Patasi Ilona.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Program vezetője értékelte is ezt, a programot egy ma 14 éves kamaszhoz hasonlította, melynek erős alapját épp ez a búzagyűjtés adja, mivel abból több százezer rászoruló család, gyermek és idős éves lisztellátását képesek fedezni. Kifejtette, hogy ma ez már nemcsak a búzáról szól, hiszen különböző gyümölcsök, zöldségek és más termények is felkerültek a palettára. „A gyermek nő és kalandozik, de a magyarságnak egy igazi összetartó ereje próbál lenni és ezt a segítő karitatív szerepet megtartani” – hangsúlyozta.

Richard Takáč megköszönte, hogy miniszterként lehetősége van ilyen rendezvényen részt venni.

Elárulta, hogy amikor látta a búzát, a gazdáknak 7,5 tonnás átlagos terméshozamot jósolt, noha ez nem olyan ígéret, ami számon kérhető rajta.

Azt viszont elmondta, hogy az effajta rendezvények kihalóban vannak Szlovákiában, és úgy látja, hogy miniszterként nemcsak az lenne a feladata, hogy biztosítsa a hazai, színvonalas élelmiszer kellő arányát a boltokban, illetve beállítsa a gazdák támogatásának folyamatait, hanem hogy ilyen rendezvényeket is támogasson. Ez pedig már behajtható rajta a jövőben.

Roth Neveďalová képviselőnő azt emelte ki, hogy már két éve az ellen harcolnak, hogy az olcsó ukrán termékeket Szlovákiába behozzák, és el kell gondolkodni a jövőben is, hogy ezzel mi legyen, mert „oda kell figyelnünk rá, hogy mit fogyasztunk el és mit hozunk be”.

A legkacifántosabb beszédet viszont Berényi József Nagyszombat megyei alelnöktől hallhatuk Nyékvárkonyban, aki szerint az effajta hagyományőrző rendezvényekkel megmutatjuk, mennyire tiszteljük a jelenünket, és rájöhetünk általa, hogy a kenyér, amit eszünk, nem a Lidlben vagy a Kauflandban terem, hanem a földeken.

„Az ilyen jellegű hagyományok nagyon fontosak, mert Európában most megkérdőjeleződnek a hagyományos értékek, mi pedig arra törekszünk, hogy az az őrület, ami Nyugat-Európában zajlik, a hagyományok eltörlése, Közép-Kelet-Európába ne jöjjön el” – magyarázta, majd igyekezett is tovább a dunaszerdahelyi Magyar Majálisra, ahol a Deutsch Tamás fideszes EP-listavezetővel lefolytatott közéleti fórumon vélhetően megismételte ugyanezt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program