Čaputová: A kerekasztal ajánlata továbbra is érvényes

camera

1

Čaputová: A kerekasztal ajánlata továbbra is érvényes

Zuzana Čaputová - Fotó: TASR 

Megosztás

Továbbra is érvényes a parlamenti politikai pártok kerekasztal-találkozójára tett ajánlat, mondta Zuzana Čaputová elnök az RTVS O 5 minút 12 című műsorában. Tiszteletben tartja, hogy egyes pártok a későbbi időpontot részesítik előnyben. Az államfő a politikai életben békülési törekvést érzékel, ennek jelének tartja a parlamentben egyhangúlag elfogadott határozat is, amely elítélte a Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök elleni támadást.

„A szándék továbbra is megvan az én oldalamról és Pellegrini oldaláról egyaránt” – mondta a kerekasztal témájával kapcsolatban az elnök. Egyes pártok azzal érveltek, hogy több időre van szükség a találkozó összehívásához, amit az elnök megért. Ugyanakkor Denisa Saková, a Hlas-SD alelnöke a TA3 műsorában megerősítette, hogy Peter Pellegrini az elnöki poszt elfoglalása után minden bizonnyal újra előhozza a kerekasztal ötletét.

Čaputová szerint fontos lesz, hogyan fogja kezeli a helyzetet a miniszterelnök a támadás után. „Ő ebben a helyzetben a kulcsjátékos, tekintve a kialakult körülményeket. De ne helyezzünk rá nyomást az elvárásainkkal. Adjunk neki időt, hogy felépüljön” – zárta gondolatait.

Az államfő azt szeretné, hogy a szlovák társadalom és a teljes politikai spektrum a nyugalom, béke felé haladjon. Szavai szerint többször is felajánlotta, hogy meglátogatja Ficót. „De ebben a helyzetben elsősorban ő sérült. A miniszterelnöknek kell eldöntenie, hogy mikor érzi készen magát arra, hogy másokkal találkozzon” – mondta, hozzátéve, hogy ezt teljes mértékben tiszteletben tartja.

Čaputová bejelentette, hogy mandátuma lejárta után nem tevékenykedik tovább a politikában. Egyelőre nem akarta elárulni, merre fog indulni a jövőben.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program