Szlovákia a tévék orbanizációs harcát éli, ha ezt nem állítjuk meg, a hatás pusztító lesz a szlovák demokráciára nézve

camera

1

Szlovákia a tévék orbanizációs harcát éli, ha ezt nem állítjuk meg, a hatás pusztító lesz a szlovák demokráciára nézve

Fotó: Markíza/Na telo 

Megosztás

A vasárnapi Na telo után a legnépszerűbb szlovák politikai vitaműsor arca, az ezen a héten épp Újságírói-díjjal elismert Michal Kovačič a nézőkhöz fordult, és elmondta: "Szlovákia éppen a tévék orbanizációs harcát éli, ha ezt nem állítjuk meg, ez pusztító lesz a szlovák demokráciára nézve."

„Hónapok óta nyomás alá helyeznek minket nemcsak a politikusok, de a vezetőségünk egyaránt.

Cenzúrázni akarják a vitabeszélgetéseket, s a mindennapos nyomással megcélozták a napi híreket is”

– mondta, hozzátéve, a szerkesztőségük nem adta be a derekát, összefogtak és felléptek a rájuk helyezett nyomás ellen.

„A Na telo műsor a legnézettebb, legtöbbet idézett műsorrá nőtte ki magát, amin nem változtatott a többhetes politikai bojkott sem. Éppen ezért az lenne a logikus, ha a vezetőségünk támogatna bennünket, viszont ennek az ellenkezője történik, törlik a műsor epizódjait” – folytatta.

Kérdéses, „túléli-e” a műsorvezető bejelentését a Na telo, sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy Michal Kovačič utoljára vezette a műsort, de az is lehet, hogy a formátum végleg megszűnik – ahogy megszűnt a JOJ televízió vitaműsora, a Na hrane is.

A Markíza fő politikai vitaműsorának, a Na telonak megkérdőjelezhető a jövője. Bár a mostani televíziós szezon csak június végén ér véget, a televízió valószínűleg már csak két epizódot fog sugározni, felételezhetően a közelgő európai parlamenti választások miatt. Előreláthatólag azután nem is kerül többet adásba a műsor.

„Tekintettel az elmúlt hetek objektív dramaturgiai kihívásaira és az ezzel kapcsolatos vélemények pluralitásának biztosítására, a június 8-ai EP-választások előtt ez a két műsor lesz az utolsó a tavaszi programunkban” – jelentette be a televízió.

A következő hetekben az őszi struktúrára való felkészülés részeként a Markíza átgondolja, mi lenne a legalkalmasabb formátuma a vasárnapi politikai vitáknak, s azzal térnek vissza a nyári szünet után, közölték.

A Markíza híradásaiban több hónapja tapasztalható a feszültség, ami szakszervezetek megalakulását is eredményezte. Ráadásul a Markíza a kormánypártok által bojkottált médiák közé tartozik.

A televízió a műsor utolsó két adásába minden politikai párt jelöltjének vezetőit meghívta, akiknek a legnagyobb esélyük van a közelgő európai parlamenti választásokon. Ám a kormánypártok nem küldtek jelölteket a vasárnapi vitára.

A műsor vendégei Richard Sulík (SaS), Jaroslav Naď (Demokrati) és Berényi József (Magyar Szövetség) európai parlamenti képviselőjelöltek lesznek. Meghívták továbbá Zuzana Gabrižovát, az EURACTIV Slovensko portál főszerkesztőjét is.

Alig néhány héttel ezelőtt a TV JOJ is megszüntette a fő politikai vitaműsorát.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program