Megszólalt a szombati tragikus autóbalesetet túlélő lány édesapja, a fiatal sofőrökhöz szólt

camera

1

Megszólalt a szombati tragikus autóbalesetet túlélő lány édesapja, a fiatal sofőrökhöz szólt

Rendőrségi felvétel 

Megosztás

Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai járás) mellett. Az autóban négy fiatal utazott, közülük hárman meghaltak. A közösségi oldalon szólalt meg a lány édesapja, aki túlélte a balesetet.

Elsőként a fiatal sofőrökhöz szólt. „Megkérek minden fiatal sofőrt, aki még nem rendelkezik kellő tapasztalattal, hogy ne becsülje alá a volán mögötti helyzetet, és ne vállaljon felesleges kockázatot. Fiatal sofőrök, vigyázzatok az utakon! Az autóvezetés nagy felelősség, különösen azok számára, akik most kezdenek vezetni. A száguldás adta szabadság és adrenalin gondolata csábító lehet, de fontos észben tartani, hogy nem vagy egyedül az úton. Veszélyezteted vele magadat és a többi autóst is.

Ezért minden fiatal sofőrhöz szólok. Ne becsüljék alá a helyzetet! A vezetés nem játék. Teljes koncentrációt és a szabályok tiszteletben tartását igényli.

Ne vezessen gyorsan! A sebesség a közlekedési balesetek egyik fő oka. Tartsa be a sebességkorlátozásokat.

Legyen tapintatos! Az utakon sokféleképpen közlekedhetünk, kerékpárral, gyalog, teherautóval vagy épp busszal. Mindig ügyeljen mindenki biztonságára és tartsa a megfelelő távolságot.

Ne telefonáljon vezetés közben! A vezetés közbeni telefonálás rendkívül veszélyes, és könnyen elvonhatja a figyelmét a vezetésről.

Ne igyon alkoholt vezetés előtt! Az alkohol és a vezetés teljesen összeegyeztethetetlen. Már a kis mennyiségű alkohol is jelentősen ronthatja reakcióit és ítélőképességét.

Ne vezessen fáradtan! A fáradtság ugyanolyan veszélyes, mint az alkohol. Ha fáradtnak érzi magát, jobb, ha pihen, mielőtt elindulna. Ne feledje, csak egy élete van. Ne kockáztasson feleslegesen a pillanatnyi szórakozásért. Vezessen felelősségteljesen“ – írja a bejegyzésében.

Kapcsolódó cikk

Szólt továbbá a szülőkhöz és a tapasztalt sofőrökhöz is. Azt kéri, adjanak elég időt a kezdő sofőröknek, s legyenek velük türelmesek. „Tanítsák meg felelősségteljesen vezetni őket. Legyen példakép számukra. A fiatal sofőrök gyakran úgy tanulnak, hogy utánozzák a felnőttek viselkedését. Ügyeljen arra, hogy kövesse a szabályokat az utakon, és megfontoltan vezessen“ – tette hozzá.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program